Regionalni ured udruge Glas poduzetnika Vukovarsko-srijemske županije aktivno djeluje u Vinkovcima i okuplja 300-tinjak poduzetnika. Trenutno, ističu, radi se na okupljanju poduzetnika iz županije te na osnivanju regionalnih sektorskih odbora po uzoru na nacionalnu razinu UGP-a.
Kako im je cilj dobra suradnja s jedninicama lokalne samouprave svoj rad i ciljeeve predstavili su i gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću.
Cilj regionalnog ureda u Vinkovcima, ističe se, trajna je suradnja s javnim sektorom gdje će članovi predlagati rješenja problema lokalnog karaktera i aktivno sudjelovati u rješavanju istih.
“Suradnja s javnim sektorom započela je na radnom sastanku s gradonačelnikom grada Vinkovaca, Ivanom Bosančićem, a podršku je, svojim prisustvom dao i predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas. Na sastanku su izneseni aktualni problemi poduzetnika koji su nastali zbog krize povezane s pandemijom virusa COVID-19”, ističu u udruzi.
Članovi UGP-a, upoznali su gradonačelnika s radom Udruge te s njihovim zahtjevima: ukidanje Poreza na potrošnju, smanjenje prireza s 10% na 0%, smanjenje visine spomeničke rente za 50%, ukidanje plaćanja komunalne naknade, oslobađanje poduzetnikea plaćanja najamnine u gradskim nekretninama i oslobađanje plaćanja najma javnih površina, transparentno vođenje poslovanje grada i transparentnost proračuna te omogućavanje uvida u sve troškove gradske uprave i gradskih tvrtki putem web stranice. Također, jedan od prijedloga je da se pozivi za javnu nabavu i projekti upućuju na Udrugu, a oni će ih zatim proslijediti članovima po sektorima u kojima djeluju.
“Mikro, mali i srednji poduzetnici stup su hrvatskog gospodarstva i krajnje je vrijeme da ih se rastereti od parafiskalnih nameta i poreza kako bi zadržali zaposlenike, nastavili svoje poslovanje te prebrodili ovu krizu. Gradske vlasti bi trebale biti solidarne u ovom slučaju tako da teret krize ne bude samo na leđima poduzetnika“, ističe Zrinka Ljaljić, koordinatorica regionalnog ureda UGP-a u Vinkovcima.
Regionalni ured u Vinkovcima najavljuje tribinu za poduzetnike i obrtnike koja će biti održana kada epidemiološka situacija to dozvoli.
“Ovim putem pozivamo poduzetnike i obrtnike da pomognu ostvariti navedene ciljeve tako da se učlane u udrugu Glas poduzetnika. Osim toga, pozivamo ih i da već danas potpišu peticiju za ukidanje obveznih članarina HGK, HOK i TZ. Molimo sve poduzetnike koji su se spremni aktivnije uključiti u rad sektorskih regionalnih ureda da se jave na email: zrinka@glaspoduzetnika.hr”, poručuju iz Udruge.