Kontaktirajte nas

Glazba

Reizdan prošireni trostruki CD box “Riječki novi val” sa čak 70 snimaka

Objavljeno

-

Foto: Dallas press

Ultimativna antologija riječke rock punk i novovalne scene ‘Riječki novi val’ u formatu trostrukog CD boxa opet se nalazi u prodaji, ovog puta u obnovljenome i proširenom izdanju. Antologija sadrži 70 odabranih snimaka najistaknutijih 35 izvođača riječke rock-scene u to doba. Snimke su zabilježene između 1977. i 1989. godine što odgovara trajanju ekstenzivnih novovalnih strujanja u Rijeci.

Cacadou Look

Na antologiji se nalaze skladbe bendova koji su obilježili period i scenu, a među kojima su Paraf, Termiti, Mrtvi kanal, Laufer, Grad, Denis & Denis, Xenia, Cacadou Look, Fit, Ogledala, Kaos, Istočni izlaz, Grč, VIA Viktor Kunst, Let 3 i i drugi. Osim izvanvremenskih uspješnica (Paraf: ‘Narodna pjesma’, Termiti: ‘Vjeran pas’, Denis & Denis: ‘Program tvog kompjutera’, Laufer: ‘Moja voda’, Cacadou Look: ‘Sama’, Xenia: ‘Troje’, Grad: ‘Ima li nešto’, Fit: ‘Mačka’, Grč: ‘Noćas se Beograd pali’, Ri-Val: ‘Učinimo nešto’…) antologija sadrži raritetne studijske, demo i live-zapise riječkih izvođača. Tako se samo na ovom izdanju nalazi pjesma Laufera ‘Ljubav je bol’, posljednja pjesma Denis & Denis dok je Marina Perazić bila u postavi ‘Braća Grimm i Andersen’ te rijetka snimka kultnog riječkog benda Istočni izlaz ‘Plava koverta’ koju je otpjevao frontman Parafa Valter Kocijančić.

Fit

Nakon 13 godina i rasprodane inicijalne naklade, ‘Riječki novi val’ stiže s novim grafičkim oblikovanjem, novim fotografijama i u novom pakiranju: zatvorenome kartonskom boxu. Bogati booklet sadrži i proširenu kronologiju riječkog novog vala, kao i nove bilješke. Autori bilješki bili su urednici i novinari magazina Val koji je prvi sustavno pisao o punku u Jugoslaviji i bio medijska platforma riječke rock-scene: Aldo Milohnić, Edi Jurković, Ivan Molek, Goran Ušljebrka, Velid Đekić, Goran Lisica Fox i Bojan Mušćet.

Paraf

Bojan Mušćet je i urednik reizdanja o kojem ističe: “Trostruka CD antologija Riječki novi val jedinstven je diskografski dokument koji govori o desetgodišnjoj živosti iznimne rock-scene na području bivše Jugoslavije. Izrada te antologije instantno je ujedinila sve sudionike scene, od neposrednih rock pregalaca do novinara i fotoreporetera koji, premda zemljopisno udaljeni, nisu štedjeli svoje resurse kako bi antologija na uvid pružila relevantnu bilješku o karici koja je nedostajala u ex-jugoslavenskoj diskografiji popularne glazbe. Upravo taj entuzijazam odražava i onaj iskonski duh punka kakav je prepoznat na globalnoj razini.”

Denis & Denis

Fotografije Damira Krizmanića Krize, Nikice Petkovića, Valtera Peculića, Darka Bjelobabe, Srđana Vrančića Vrane i drugih Valovih fotografa nadgradile su ovo izdanje transformiravši ga u jedinstveni dokument prijeratne Rijeke. Tako ‘Riječki novi val’ na originalan način dokumentira važnost riječke rock scene i reminiscira sjećanje na jedan od najuzbudljivijih riječkih medija – Val koji je zahvaljujući monografiji Edija Jurkovića ‘Kad je život bio novi val’, websiteu val.com.hr, novom broju i intenzivnoj aktivnosti na društvenim mrežama opet aktivan. Također, predstavlja praktičan leksikon sa svim podacima o riječkom novom valu: upravo na način na koji se on i razvijao.

Laufer

O fenomenu riječke punk i novovalne scene koja se prezentira na ovoj antologiji pisali su mnogi, jedan od autora bilješki, poznati publicist Ivan Molek je zapisao: “Riječki novi val, dakle, nema historiografskih ambicija u punom i aktualnom smislu riječi; daje antologija kojim slučajem i bila zamišljena s tim ciljem, tada bi ona morala neophodno zahvatiti kontekst koji nadilazi okvire gradske scene. A to znači pozabaviti se prikazom kako su predstavnici riječke scene bili prihvaćeni u drugim gradskim scenama, i obrnuto, kakvim argumentima te, ne najmanje važno, koji su pri tome bili ulozi u igri. Za takav posao ni razmjerno opsežna popratna knjižica nije dovoljna. Namjesto toga, ova si je antologija postavila za cilj ono što antologije uopće čini antologijama: ne baviti se boljom ili lošijom prošlosti, nego iz tzv. povijesne građe ponuditi izbor, i to za ovo današnje vrijeme.”

Walter

Rijeka ima atribut rock-grada upravo zbog snažnoga djelovanja naraštaja glazbenika od šezdesetih godina. No, punk je najzaslužniji za dobivanje takvoga atributa s obzirom na demokratičnost jer je omogućio da se glazbene ideje prezentiraju baš na svakome koraku. Ovakav jedinstveni image imaju rijetki gradovi u svijetu, npr. Manchester u Velikoj Britaniji ili Seattle u Sjedinjenim Američkim Državama. Novi val i punkerski pokret obilježili su Rijeku više nego bilo koji drugi grad u Hrvatskoj, a posljedice ’subkulturne revolucije’ osjete se i dan-danas. Rijeka je zbog ukorijenjenosti alternativne kulture u identitet grada prepoznatljiva u čitavoj državi, pa i šire. Riječku scenu toga vremena nije činila samo glazba iako je ona bila pokretač, već je to jednostavno bio stil života, od glazbenika u prvom redu preko likovnjaka, dizajnera, pa sve do fotografa i snimatelja. ‘Riječki novi val’ zvučna je aureola toga razdoblja.

Uslijed stupanja na snagu novih epidemioloških mjera u Primorsko-goranskoj županiji, odgađa se za sutra (14.7.) najavljena riječka promocija reizdanja antologije “Riječki novi val”, a o novom terminu ćemo pravovremeno obavijestiti.

CD 1

1. PARAF Rijeka
2. PARAF Narodna pjesma
3. TERMITI Ja ne želim ništa
4. TERMITI Mama s razlogom se brineš
5. MRTVI KANAL Oglasi
6. MRTVI KANAL Dijagnoza
7. ISTOČNI IZLAZ Plava Koverta
8. ISTOČNI IZLAZ Hladne ruke vruća ljubav
9. ISTOČNI IZLAZ Ujutro
10. OGLEDALA Samo ti
11. OGLEDALA Kako ti je sada
12. CACADOU LOOK Sama
13. XENIA Vjetar u kosi
14. GRAD Bol
15. GRAD Vrijeme promjena
16. WALTER Olupine
17. WALTER Boris
18. FIUME Vidiš li
19. IDEJNI NEMIRI Dosada
20. KAOS Samo prvom klasom
21. KAOS Roboti
22. KAOS Uzbuna
23. PROCES Šugavi dan (live)
24. VIJETNAMSKA RUŽA NNNI (live)
25. ZDRAVKO LULIĆ Sjedi Ćiro medley (live)

CD 2

1. TERMITI Vjeran pas
2. TERMITI Kišni razdraganci
3. GRAD Ima li nešto
4. GRAD Riječi
5. CACADOU LOOK Kao pjesma
6. CACADOU LOOK Ljubav i raj
7. OGLEDALA Ogledala su oko mene
8. XENIA Troje
9. XENIA Moja prijateljica
10. FIT Rijeka (live)
11. FIT Kao mačka
12. DENIS & DENIS Program tvog kompjutera
13. DENIS & DENIS Soba 23
14. DENIS & DENIS Braća Grimm i Andersen
15. UMJETNICI ULICE Humana revolucija
16. UMJETNICI ULICE Libanonska jutra
17. PARAF Zastave
18. PARAF Praznik
19. GRČ Noćas se Beograd pali
20. GRČ Još ima krvi
21. MRTVI KANAL Samo tijelo
22. TRANSFORMATORI Gospodar
23. SIKTERS U parku (live)
24. VIA VIKTOR KUNST Rusi dolaze

CD 3

1. LAUFER Moja voda
2. LAUFER Ljubav je bol
3. FIT Zaboravit ću sve
4. IDEJNI NEMIRI Bombe i bomboni
5. IDEJNI NEMIRI Mala mala
6. IDEJNI NEMIRI Ja sam narkoman
7. SPAHIJA I ULTRAGLUPAŠI Ultraglupaši
8. KONJAK Ona i ja
9. KONJAK Pretežno vedro
10. EN FACE Kuća
11. LET 3 U rupi od smole
12. LET 2 Zora
13. LET 2 Let
14. STRUKTURNE PTICE Hramovi
15. STRUKTURNE PTICE San
16. GRČ Teške čizme na nogama slobode
17. VAVA Stigma
18. TRANSMISIA Šume umiru
19. EKSCESS Nikad moj kurac
20. PORKO DIO Riba
21. RI VAL Učinimo nešto

Upravo ta antologija stoji uz bok ponajboljim kompilacijskim ostvarenjima u regiji, objavljenima od osamdesetih među kojima su i ‘Paket aranžman’ te ‘Novi punk val 78-80’.

Grad

Mnogo je redova ispisano o ovom posebnom i vrijednom izdanju, kao i crticama iz bogatih života sudionika Antologije. Tako je između ostalih Anđelo Jurkas rekao: “Da nema pokretača Dallasa Gorana Lisice Foxa i njegove izdavačke rijekocentričnosti bili bismo siromašniji za bogato opremljeni trostruki CD dokumentiranja novovalne, rockerske, punkerske prošlosti Rijeke. Zbog ovog se dokumenta o Rijeci ne može govoriti kao zagrebačkom slijepom crijevu ne samo po pitanju novog vala, već razvoja cjelokupne glazbene scene. Na tri su CD-a poredani su pomno i pažljivo izabrani poznatiji i nepoznatiji predstavnici sirove snage tadašnje mladeži koja nije osobito s oduševljenjem drukala za socijalizam buneći se istovremeno sa zapadnjačkim role modelima protiv svega onoga što im se činilo da vrši presiju na njihova generacijska općenja. I tako nastade fiumanski bunt. Za kojeg znate kroz rad Parafa, Termita, Leta 2 kao preteča Trojke, Laufera, Grada, pop ogranka Xenie, Denis&Denis, Cacadou Look ili Fit, do duboke alternative u radu Grča ili Transmisie.”

Film i glazba

Brooklynski rockeri Parquet Courts za Rough Trade objavili novi album “Sympathy For Life”

Objavljeno

-

Napisao/la

    101 pregleda

Foto: Rough Trade/Dallas press

Parquet Courts, fantastična njujorška rock četvorka, prošli petak (22.10.21.) su za Rough Trade Records objavili svoj dugo očekivani, sedmi album “Sympathy For Life”. Istovremeno su ga predstavili uživo u glazbenoj dvorani Music Hall of Williamsburg, a objavu je popratio intrigantan singl i video “Homo Sapien”.

“Sympathy For Life” je Parquet Courts u najinstinktivnijem i elektroničkom obliku. Svoje očaravajuće, psihodelično pripovijedanje okreću na svježi teritorij, ali zadržavaju jedinstveni identitet.

Uz ljetos objavljeni singl i spot “Walking At A Downtown Pace”, bend je najavio i Power of Eleven – jedanaest globalnih događanja, dio kojih je prethodio objavi albuma. Prvo je održano u sklopu Gay & Lesbian Big Apple Corp povorke na Manhattanu, kada su premijerno izveli spomenutu pjesmu, i snimke iskoristili za službeni video. Drugo je bilo u Tokiju u suradnji s Big Love Records. Slijedila su još četiri događanja, a zadnje je održano prošli tjedan u Parizu, na dan objave singla “Homo Sapien” (19.10.21.), kada su se fanovi mogli pridružiti Andrewu Savageu na satu slikanja mrtve prirode, a dobili su i poseban blok za crtanje kojeg je dizajnirao bend.

Album je izgrađen od improviziranih svirki i produciran u suradnji s Rodaidhom McDonaldom (The xx, Hot Chip, David Byrne) i Johnom Parishom (PJ Harvey, Aldous Harding, Dry Cleaning). Za razliku od svog globalno obožavanog prethodnika “Wide Awake!” iz 2018. (Rought Trade Records), fokus je sada pao na groove, a ne na ritam. “Većina pjesama nastala je dugim improvizacijama i oblikovanjem vlastitom montažom”, objašnjava Austin Brown. “Najveća vrijednost koju imamo kao umjetnici je bend. Nakon 10 godina zajedno, naš najveći instrument smo mi. Najčišći izraz Parquet Court je kada improviziramo.”

U stvarnom smislu, bend se semplirao, oblikujući i sjeckajući svoje ritmičke i melodične jamove kako bi stvorio ove pjesme, kako bi manifestirao nešto novo.

Popis pjesama: 1. Walking at a Downtown Pace | 2. Black Widow Spider | 3. Marathon Of Anger | 4. Just Shadows | 5. Plant Life | 6. Application/Apparatus | 7. Homo Sapien | 8. Sympathy For Life | 9. Zoom Out | 10. Trullo | 11. Pulcinella

Nastavi čitati

Film i glazba

Kreativne prepirke iz studija AbuDublin pretvaraju se u hitove zaraznog ritma

Objavljeno

-

Napisao/la

    112 pregleda

Foto: SanjaR Agency press

Privatni glazbeni studio braće Vidović u Velikoj Gorici mjesto je gdje nastaje čarolija. Složna braća su već 15 godina članovi benda Retrodukcija, a ove godine su odlučili osnovati bend Ivo Horvat i svojim sadašnjim i budućim obožavateljima predstaviti autorske pjesme. Bend je osnovan u proljeće kada su se predstavili i prvim singlom snažne rock melodije naziva Novo lice, a ovu jesen će nas zagrijavati singlom “Sami” uz koji sigurno nećete moći mirno sjediti.

“Pjesma “Sami” nastala je doma, kod mene u dnevnom boravku, za vrijeme druženja. Prvi obris je dobila u vrlo kratkom vremenu, a nakon toga smo se primili pjesme s bendom i krenuli snimati. Nakon što je pjesma inicijalno snimljena, nastavili smo i dalje raditi na njoj, sve dok nije poprimila ambijent kakav smo i zamislili. Frendovi, producenti, snimatelji su nas upozoravali da previše brijemo po toj pjesmi, a iako smo znali da su u pravu, svejedno smo imali taj neki motiv, inspiraciju raditi na pjesmi i dalje. Sada smo napokon završili i snimili pjesmu i možemo krenuti dalje i raditi na novim materijalima” opisao je nastanak singla “Sami” jedan od osnivača benda, Ante Vidović.

Bend Ivo Horvat se javnosti predstavio singlom “Novo lice”, ali prvi singl koji su dečki iz benda napisali bio je upravo singl “Sami” i to im je bio poticaj da naprave nešto novo, rekao nam je Ante: “Sami je prva pjesma koju smo zajednički napisali i uglazbili. Jako nam se svidjela i zapravo je bila vjetar u leđa da odlučimo napraviti korak naprijed s autorskim pjesmama. Nakon toga smo oformili i bend s novim imenom i krenuli na put u nepoznato. Tako da možemo reći da nas je pjesma Sami gurnula u novi pravac za koji uopće u startu nismo ni mislili da će se dogoditi.”

Singl Sami alter pop zvuka “govori o otkrivanju ljepote bez obzira na vanjštinu, koja često zavarava čovjeka. Za takvo upoznavanje i zadiranje ispod površine potrebno je povjerenje i sigurnost obiju strana” otkrio je Ante, autora teksta. Pjesma je snimana u njihovom studiju u Velikoj Gorici koji opisuju kao „prostor gdje je sve podređeno ljudima u studiju sa svom potrebnom logistikom. Često se to pretvori i u neplanirani party, ali to nam pomaže na neki način i u stvaranju glazbe. Svaki odmak od rutine nam ide u korist :).”

Stvaranje glazbe za članove benda Ivo Horvat je vrlo poseban proces koji im pomaže da se opuste i prepuste kreativnom zanosu. Pravi su rokeri i noćne ptice i njihova glazba nastaje u najtišem dijelu dana: “Radimo u pravilu po noći, slušamo glazbu i dosta pozornosti pridajemo ambijentu, a to pokušavamo i ugraditi u naše pjesme. Večer nam počne dosta opušteno, prigušimo malo svjetla, malo zasviramo, pričamo, ja složim neki tekst koji mi se vrti po glavi, a paralelno burazer slaže melodije i tako dobijemo neki obris pjesme. A onda kreće prepirka :)” opisao je Ante kreativni proces nastanka glazbe u bendu.

Produkciju pjesme “Sami” potpisuje Ivo Horvat, a članovi benda su snimili i spot čiju produkciju potpisuje Gržinčić Creative Visuals.

Prepustite se zaraznom ritmu novog singla “Sami” benda Ivo Horvat!

Nastavi čitati

Film i glazba

Zdenka Kovačiček predstavlja kolaboraciju sa Matijom Cvekom

Objavljeno

-

Napisao/la

    76 pregleda

Foto: Sanjin Kaštelan

Zdenka Kovačiček, mačka s devet glazbenih života kako je još naziva kritika, za jesen je sačuvala asa u rukavu o kojem će se itekako pričati.

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tijekom ove godine uz CD format, dobio i prekrasnu vinilnu varijantu u magenta boji.

Suradnja uvijek osebujne Zdenke s talentiranim Matijom dolazi kao šlag na torti ovog uspješnog projekta, dok je sama pjesma “Tvoje usne” prema Zdenkinim riječima djelo koje će zasigurno dotaknuti publiku ravno u dušu. Kad pogledate uz to i fenomenalan prateći video spot u kojem otkrivate nove detalje svakim novim gledanjem, zagarantirani su i trnci po cijelom tijelu, jer uz njega ovako ‘velika’ pjesma dobiva u potpunosti vanserijsku dimenziju.

Po pitanju odabira Matije Cveka za gosta i njihove suradnje na ovoj vokalno zahtjevnoj pjesmi koju su izveli maestralno te koja je sada izabrana za novi singl, Zdenka pojašnjava: “Matija je moj odabir. Za mene je on najbolji pjevač mlađe generacije. Pun je pogodak! On je otpjevao pjesmu “Tvoje usne” upravo onako kako sam zamišljala”, dok o upečatljivom pratećem video spotu Zdenka nadodaje: “Oduvijek sam priželjkivala da dobijem priliku da mi Gonzo, majstor svih majstora napravi spot. I dogodilo se! Spot je tu, fenomenalan, upravo takav kako sam ga zamišljala… pa može li bolje?”.

Uz iznimno pozitivne reakcije uvijek kreativne Zdenke, ni Matija Cvek ne krije svoje oduševljenje te poručuje: “Prije svega želim zahvaliti Zdenki na pozivu za suradnju, počašćen sam i sretan budući da Zdenku smatram istinskom legendom i institucijom hrvatske glazbe.”

Redatelj video spota je Radislav Jovanov Gonzo, koji je  ujedno i snimatelj spota uz Maria Borščaka, montažer je Marko Šuvak Martinović, dok je za šminku i frizuru zaslužna Ivana Šimunić. Tekst pjesme “Tvoje usne” potpisuje Daniela Borovnjak, za glazbu je zaslužan Marko Tomasović, dok iza aranžmana i produkcije stoji Hrvoje Grčević. Predivnu dionicu na trubi odsvirao je Zvonimir Bajević.

“Svi oni kreirali su djelo koje će dotaknuti publiku ravno u dušu, a sve to ne bi bilo moguće bez velikodušnog Dancing Beara koji stoji iza tog izdanja. Ja sam upravo najsretnija osoba na našoj glazbenoj sceni. Hvala svima od srca!” za kraj poručuje naša glazbena diva Zdenka Kovačiček.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 3 sata

17. Dani matice Hrvatske uz promociju knjige Stjepana Rožmarića i izložbu Ante Miljka

Povodom 17. Dana matice Hrvatske, predstavljena je knjiga Stjepana Rožmarića, pod nazivom “Cerić u Domovinskom ratu i obnovi” i izložba...

Aktualnoprije 4 sata

Održane prve ovogodišnje tribine “Zajedno za bolje sutra” u 4 mjesna odbora

Prva ovogodišnja tribina „Zajedno za bolje sutra“ održana je danas, 26. listopada, u prostorijama Gradskog kazališta Joza Ivakić, a na...

Vijestiprije 7 sati

Sljedeći četvrtak i petak učenici prelaze na online nastavu

Danas je u Zagrebu održan sastanak vladajuće koalicije na kojoj je, uz rebalans proračuna i proračun za 2022. godinu, glavna...

Vijestiprije 8 sati

60-godišnjak nasjeo na internetsku prijevaru: Umjesto 100 eura s računa mu skinuto više od 10 tisuća kuna

Policijska uprava vukovarsko-srijemska priopćila je kako je jučer, 25. listopada, 60-godišnjak iz Vinkovaca prijavio policiji da je putem Facebook stranice...

Aktualnoprije 10 sati

MNK Vinkovci ponovno poražen u Novoj Gradišci

Nakon polufinalnog ogleda HMNK Nova Gradiška u sklopu 3. kola dočekala je MNK Vinkovci – Učilište Studium i upisala još...

Aktualnoprije 11 sati

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata umrlo 30 osoba zbog zaraze koronavirusom

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3360 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 30 osoba, što je...

Aktualnoprije 12 sati

Čak 60 000 ljudi u 2020. posjetilo knjižnicu i njenih 150 događanja

Čak 7000 korisnika je samo 2020. godine ostvarilo svoje potrebe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Umijeće mogućega, čini se...

Aktualnoprije 12 sati

Poziv na sudjelovanje u projektu prevencije ovisnosti djece i mladih “Ne daj se upecati”

Društvo „Naša djeca” Vinkovci poziva sve zainteresirane mlade od 14 do 17 da se prijave za potrebe realizacije predstave na...

Najčitanije