Foto: Igor Kelčec
Album “Dječak, brod, čempres” cijenjenog riječkog skladatelja i producenta Roberta Funčića od sada je u prodaji i u fizičkom obliku.
Odmah po izlasku, dočekan je s neskrivenim oduševljenjem kritike:
“Album za one koji vole produhovljeniji pristup glazbi.” – Marinko Krmpotić, Novi list.
“Debi vrijedan čekanja 35 godina… album je predivno uravnotežen, od obiteljskih korjena i djetinjstva do zrele dobi, utezi su teški, ali im se autor ne prepušta već ih uzima pod ruke i nosi u sljedeću generaciju, sve do besmrtnosti.” – Vlado Simcich Vava, Moja Rijeka
“Remek-djelo velikog kantautora i umjetnika.” – Novi list.
Funčić kaže kako su u njegovom glazbenom odrastanju najdublji trag ostavili američki kantautori s kraja 60-ih i početka 70-ih godina prošlog stoljeća i ovaj album je posveta tom vremenu kada LP ploče nisu bili samo nakupina “wannabe” hitova, već jednostavno – albumi.
Naslov “Dječak, brod, čempres”, sastoji se od naslova triju pjesama sadržanih na nosaču zvuka, ali poredani u ovakav niz oni predstavljaju i lajtmotiv albuma – prolaznost. DJEČAK = djetinjstvo, mladost, BROD = rad, zrelost, ČEMPRES = odlazak, smrt. Život sažet u tri riječi, o čemu nam svojim iskustvom i talentom na albumu svjedoči Robert.
Medijsko predstavljanje Funčičeva prvijenca održano je nedavno u intimnoj atmosferi kastavskog hotela Kukuriku, idealnoj za samozatajnog riječkog umjetnika. Iste je večeri premijerno prikazan i spot za poznatu pjesmu ‘Grad’, snimljen 2017. godine čiju produkciju i montažu potpisuje samoborski studio Grozić. A spot je, baš kao i sama pjesma – siv, ali živopisan. Užurban, ali usporen. Prazan, a pun. O nestanku snova, ali o njihovom stvaranju. O kiši, a o Rijeci. O Rijeci, a o njoj.
Svoj doprinos stvaranju albuma dali su i Ivan Popeskić (klavir), Joško Serdarević (bubanj), Maja Veljak (viola, violina), Ira Popović (violončelo), Denis Razz (saksofon), Henry Radanović (bas), Mario Šimunković (električna gitara), Vanja Vitezić (udaraljke), Vid Veljak (violončelo), Aleksandar Valenčić (harmonika), Katarina Jurić (vokal), Ana Kučan Jakšić (prateći vokal), Robert Justinić (prateći vokal) i Krunoslav Veršić (udaraljke), Marinko Radetić (bas), Igor Lesica (truba), Toni Lesica (trombon), Kevin Cerovac (saksofon).
Vizualni identitet albumu je, uz autorske fotografije dao Igor Kelčec – iCC Kelcec.
Album je zaokružena cjelina, zapis jednog vremena i prava poslastica za svakoga tko u glazbi traži ‘ono nešto više’ i prije svega cijeni autorovu jedinstvenost.
Fizičko izdanje potražite u svim bolje opremljenim glazbenim knjižarama ili online na digitalnim platformama deezeriTunesSpotifyamazon music.