26 C
Vinkovci
Petak, 19. srpnja 2024.

Renatu su putovanja naučila strpljenju i empatiji

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

„Putuj, ne sanjaj”, moto je s kojim je Vinkovčanka Renata Grbavica obišla gotovo cijeli svijet. Putovanja su, kaže, dio nje, naučila su ju strpljenju i empatiji, a obogatila su njezin život na način na koji ne može ni opisati. „Ti doživljaji ne bi trebali ostati samo u snovima”, poručuje ova 47-godišnjakinja.

U putovanja se zaljubila uz svoju prabaku Luciju s kojom je posjetila i prvu destinaciju, Plitvička jezera. “Obožavala sam putovati s njom jer je bila smirena i puna mudrosti, još uvijek mi odzvanjaju njezine riječi u glavi. Bila je domaćica, a za ono vrijeme je obišla skoro cijeli svijet. Praznike sam provodila s njom pa bi mi prije spavanja pričala o svojim putovanjima, Beč, Pariz, Australija…”, prisjeća se Renata.

Kad god se upusti u neku avanturu napravi pravi mali itinerar o destinaciji, znamenitostima, restoranima i svim drugim zanimljivostima, a sve to unazad 6 mjeseci dijeli sa svojim pratiteljima na Instagram profilu Traveldontdream. Za njega se, priča ova 47-godišnja pravnica, odlučila kako bi inspirirala druge da krenu putovati.

„Jako puno ljudi želi putovati, sanjari, ali sve ostane na snovima. Moj savjet je odvažite se, krenite. Danas ima organiziranih jednodnevnih izleta iz skoro svakog grada“, poručuje i dodaje kako se upravo tako rodila i njezina želja da vidi svijet. Cijelu jednu studentsku plaću dala je na putovanje u Pariz koje je organizirala zagrebačka agencija, vođena mišlju kako će se toga sjećati cijeli život. Tako je i bilo.

Destinacije više ne broji jer misli da bi tad njezina putovanja izgubila smisao, sve radi iz strasti. „Najviše volim uzeti apartman negdje izvan grada i saživjeti se sa stanovnicima. Bolje doživiš grad. Centri ne predstavljaju najvjernije zemlju koju posjećuješ, pogotovo ako se radi o izrazito turističkoj destinaciji“, kaže naša sugovornica.

Za sebe će reći da je vrlo društvena, ne voli putovati sama, a najčešći joj je suputnik suprug uz kojega se osjeća najsigurnije i s kojim ima već uhodani ritam. No, ove godine je preko grupa na društvenim mrežama na dva putovanja išla s djevojkama koje je upoznala na aerodromu, a na Maltu će uskoro s djevojkom iz Sarajeva koju je upoznala preko Instagrama. Posljednja destinacija koju je posjetila bila je Apulija u Italiji, a planovi su već skovani i za idućih nekoliko mjeseci.

„Nisam pristalica komercijalnih advenata pa sad idemo na bajkovit advent u Katschbergu, a već su kupljene i karte za Milano, Maltu i Barcelonu“, kaže. Na listi želja su i Japan i Južna Amerika, primjerice Argentina koja je želja i njezinu mužu.

Sve se na koncu, zaključuje ova putoholičarka, svodi na to što može naučiti iz svojih avantura. Nju su naučile strpljenju jer na putovanju ne ide baš uvijek sve kako se zamisli, empatiji jer je dobila više suosjećanja za ljude, ali i spoznaji da imamo jednu od najljepših zemalja na svijetu. „Putujte, upoznajte druge države, kulture, gradove, ali ne zaboravite upoznati i svoju zemlju. Hrvatska je jedna od ljepših zemalja, pogotovo naša obala koja ima jedan od najljepših mirisa koji sam osjetila“, podvlači Renata.

Posebno iskustvo doživjela je uz Amiše u Americi

Nakon što je ju jedan Amiš u američkom Illinoisu odbio za slikanje jer to njihova kultura ne dopušta, Renatu i njezinu prijateljicu pozvao je na večeru. „Uživala sam svake sekunde, a najljepše mi je bilo kada su zapjevali”, prepričava i dodaje: „Poslije mi je rekao „Nije grijeh da me slikaš, ako ja ne znam”. Nisam ga slikala jer dobila sam nešto puno vrednije od toga”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno