2 C
Vinkovci
Petak, 8. prosinca 2023.

Reorganizacija Hitne službe prijeko je potrebna!

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U hotelu Villa Lenije danas je održana tiskovna konferencija na kojoj se govorilo o aktualnim problemima s kojima se susreću djelatnici Hitne medicinske pomoći, o zaboravljenom prijedlogu reorganizacije Hitne službe te o problematici rada sanitetske službe. Konferencija je sazvana na inicijativu radnika Saniteta u kojem je došlo do neizdrživog stanja i kada je gotovo nemoguće njihov rad održati kvalitetnim i na onoj razini kakva bi trebala biti.

Predsjednik Hrvatskog sindikata Hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika Hitne medicinske pomoći Danijel Šota rekao je kako je još uvijek aktualan slučaj ”Zaprešić” koji je pokrenuo lavinu zbivanja i da se nada kako će se nakon toga pokrenuti neke stvari u reorganizaciji Hitne službe. ”Nakon ovog slučaja, grad Zaprešić dodao je još jedan tim Hitne medicinske pomoći i tu se zapravo pokazalo kako postoji mogućnost dodatnih timova na takav način da sudjeluje lokalna samouprava. Sve više se pokazuje kako su dodatni timovi prijeko potrebni i kako nikada nije dovoljan samo jedan tim. Ono što mi inzistiramo je taj dio prijedloga zakona koji smo dali, dakle reorganizacija Hitne službe i Sanitetskog prijevoza – Hitnog bolničkog prijema”, istaknuo je Šota.U gotovo 90% slučajeva u hitan bolnički prijem dolaze nehitni pacijenti i to je ono što guši sustav Hitne pomoći u svome radu. Isto tako, Sanitetski prijevoz je u pola države ostao pri Domovima zdravlja, a pola pri Zavodu za hitnu medicinu i to je veliki problem jer ljudi rade u neadekvatnim uvjetima, s neadekvatnom opremom i s onim što njihov opis rada ne dozvoljava da rade, a moraju raditi. Problem su i plaće, budući da su radnici Saniteta na koeficijentu 0,776 , dok primjerice domari u Domu zdravlja imaju koeficijent 0,85.

Sindikalni povjerenik Doma zdravlja Vukovar Robert Vučković rekao je nešto više o samoj problematici Hitnog prijevoza u okviru Saniteta te istaknuo kako bi sanitetski prijevoz trebao bi biti pri Hitnoj medicinskoj pomoći i da to bude jedna služba koja će se organizirati na takav način da ima i Sanitetski prijevoz i Hitnu medicinsku pomoć. ”Područje grada Vukovara je specifično jer Hitnu službu zastupa samo jedan tim koji pokriva samo jedan teren – preko 35 kilometara u krugu, sve ostalo spada na nas. Kada dolazimo u bolnicu po hitnog pacijenta dolazi nam i liječnik i tehničar s kompletnom opremom mi automatski prelazimo u Tim 1 kao hitni, a u biti ostajemo hladni prijevoz. Ravnatelji i liječnici nam upućuju da palimo svjetlosne signale, a mi to po Zakonu ne smijemo i time kršimo i kolektivne ugovore i pravilnike”, napomenuo je Vučković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno