2 C
Vinkovci
Petak, 8. prosinca 2023.

Repetitor – Gde ćeš (2016.)

Više od autora

- vl promo-

mat_repetitor_gde-ces_2016_coverSjajan beogradski trio Repetitor objavio je treći album ‘Gde ćeš’ (Moonlee Records), a dugoočekivani uradak bend će koncertno predstaviti u zagrebačkoj Tvornici kulture u petak, 2. prosinca.

Nakon četiri godine beogradski garažni-postpunk-noise-rock trio Repetitor objavljuje novi album, a treći studijski uradak ‘Gde ćeš’ najavili su već krajem prošle godine singlom ‘Beskraj’. Već tada je bilo očito da se trojka ni na novom albumu ne odmiče od zacrtanog puta. Njihovo najjače oružje su koncerti, a imajući to u vidu bacili su se na osam novih pjesama koje su snimili praktički iz prve. Repetitor ne zna drugačije nego krenuti na sve ili ništa, na novom albumu napada nas zvučni zid visokog napona, rafali bijesa, straha, nasilja, bola i frustracije. Na jednoj strani podivljali Boris Vlastelica psihotično reže žile na gitari i isjeckane akorde pretvara u orkanske, teške rifove. Na drugoj strani je razigrana i poskočna Ana-Marija Cupin koja slivena s basom kuha postpunk balzam, a sve skupa povezuje neukrotiva Milena Milutinović za bubnjevima.

U bučnom rasponu gitarskog rocka očituju se utjecaji The Stooges, Nirvana, Sonic Youth, Dead Moon, Suicide, Bikini Kill ili Swans, ali Repetitor su toliko jedinstveni, da to mogu biti samo oni. Zajedno sa Savages, Metz, Thee Oh Sees, Girl Band, Future of the Left, A Place To Bury Strangers, Fat White Family spadaju u trenutno opasnije rock bendove.

Kažu da je drugi album prijeloman, ali i s trećim ga Repetitor ne lome i ne pristaju na kompromise. Zvuk i dalje ostaje opasan, drzak, naelektriziran, bijesan i nemilosrdan kao da se radi o životu i smrti. Iako će uskoro biti već deset godina od kada nas je Repetitor prvi put nokautirao, niti ovim albumom nikog ne štede.

Za beogradskom trojkom je već dug, znojem i krvlju obojen put. Pobjedom na puležanskom Art & Music festivalu 2008. godine odjeknuo je prvi prasak, a još iste godine izlazi i probojni debitanski album ‘Sve što vidim je prvi put’. Divlji i eksplozivni koncerti katapultirali su ih među najvrelije rock bendove mlađe generacije na teritoriji bivše Jugoslavije. Silovit i beskompromisan bio je i drugi album ‘Dobrodošli na okean’, a dobar glas o neukroćenoj rock trojci se brzo širio i preko granica Balkana. Europskim turnejama i odmjerenim nastupima na brojnim većim europskim festivalima (Sziget, Exit, Eurosonic, Pohoda, Europavox, Rock For People, Loftas, Stereoleto…), gostovanjima po Rusiji i čak u Kini grupa se suvereno probila među ‘must-see’ rock bendove i u samu vrh onih koji vraćaju vjeru u (punk)rock.mat_repetitor_gde-ces_2016_ST1

Treći album ‘Gde ćeš’ je snimio i miksao Goran Crevar u studiju Digimedia u Beogradu i Šamarčina u Vrbasu, dok su mastering odradili Carl Saff i Marko Peljević (Suženi snovi). I ovaj put se za dizajn omota u do-it-yourself maniri pobrinula basistica Ana-Marija Cupin, a  osam novih pjesama Repetitora objavljeno je za slovenskog nezavisnog izdavača Moonlee Records kao CD i LP te u digitalnom obliku.

U sklopu promocije novog albuma Repetitor svira u Ljubljani, Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Češkoj, Slovačkoj, Nizozemskoj, a na zagrebačku promociju dolaze u petak, 2. prosinca u zagrebačku Tvornicu kulture.

Izdavač: Moonlee Records, 2016.

REPETITOR: BESKRAJ [2016]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno