Kada je riječ o uređenju i ljepšem izgledu grada ovu godinu u Vinkovcima zasigurno će obilježiti završetak cjelovite obnove središnjeg gradskog parka te uređenje jednog novog parka. A novi park niknuo je ispred zgrade Hrvatskih šuma, nekadašnje upravne zgrade PIK-a Vinkovci.

Svoju konačnu vizuru ovih je dana dobio jedan novi gradski park za čije je uređenje zaslužna Uprava šuma Podružnica Vinkovci Hrvatske uprave šuma. Park je projektirala vinkovačka tvrtka Concept na čelu s Tihomirom Marasom, dipl.ing.arh., a koji potpisuju i projekt rekonstrukcije bivše PIK-ove zgrade, koja je danas u vlasništvu Hrvatskih šuma i ispred koje se park nalazi. Ovu zgradu, poznato je, 1976. godine projektirao je arhitekt Duško Rakić iz Zagreba. Zgrada koja je bila ponos i jedno od prepoznatljivih obilježja grada Vinkovaca u Domovinskom ratu uništena je stotinama topničkih i minobacačkih projektila te je tako devastirana stajala godinama sve dok je od Grada 2007. godine nisu kupile Hrvatske šume i krenule u njezinu obnovu u kojoj sadašnji vizualni identitet građevine izvodi Tihomir Maras i tvrtka Concept, a radovi su završeni 2012. godine. Prošle godine, pak, pristupilo se i uređenju parka kao dijela cjelovitoga projekta, koji obuhvaća još i uređenje površine iza zgrade za potrebe parkinga.

“Zgrada koja je nekada bila poznata kao “vinkovačka ljepotica” od rata na ovamo postala je ruglo Vinkovaca do trenutka kada su je kupile Hrvatske šume i krenule s njezinom obnovom. U to vrijeme napravljen je projekt rekonstrukcije zgrade, parka ispred zgrade i garaže iza zgrade te je započet projekt unutarnjeg uređenja. Međutim, kako to obično biva, s dolaskom svake nove uprave mijenjaju se i opcije pa se tako, nakon dovršetka sanacije same konstrukcije objekta, čija je statika bila bitno narušena, te vanjske obnove zgrade, na neko vrijeme stalo sa svim aktivnostima. U trenutku kada sam došao na mjesto voditelja Uprave šuma upravo to je bio jedan od problema koji sam htio istaknuti. Smatram kako je to jedan veliki kapital, u koji treba još uložiti i to značajna sredstva, ali koji sutra može biti motor razvoja Vinkovaca”, ističe Damir Dekanić, dipl.ing.šum.,  voditelj UŠP Vinkovci.

Temeljem takvog razmišljanja ponovno su pokrenute aktivnosti vezane uz “vinkovačku ljepoticu”, čiju vanjštinu sada, umjesto prvotnoga bijeloga, odlikuje zeleno ruho, prepoznatljiva boja Hrvatskih šuma. Prvi korak bilo je uređenje parka vrijedno 1,5 milijun kuna, a sljedeća etapa je unutarnje uređenje i uređenje parkinga za korisnike prostora u zgradi s tim da se odustalo od gradnje garaže te će biti uređeno samo vanjsko parkiralište.

“Projekt unutarnjeg uređenja zgrade je u izradi. Riječ je o ukupnoj bruto površini preko 5000 metara četvornih. To je ogromna površina na kojoj imamo prostora za niz sadržaja od visokoškolskih ustanova, konferencijskih dvorana, uredskog prostora za Grad i Županiju, za državne ustanove i institucije do ugostiteljskog prostora. Ono, međutim što ne želimo, to je da se dogode neki propusti jer je riječ o velikim ulaganjima. Zato ne žurimo, idemo postupno i sistematski radimo projekt unutarnjeg uređenja za koji je angažirana tvrtka Opereta iz Zagreba. Do kraja svibnja projektna dokumentacija će biti gotova i nakon toga idemo u natječaj za unutarnje uređenje. Znači radovi sigurno počinju ove godine i ja se nadam kako će sljedeće godine biti završeni”, ističe Damir Dekanić.