U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci danas je održana konferencija za medije na kojoj je, uz kratku retrospektivu cijele sezone najavljen i posljednji premijerni naslov za ovu kazališnu sezonu. Riječ je o predstavi “Pismo ocu” Franza Kafke u adaptaciji Doriana Paulića i režiji Damira Altumbabića, u koprodukciji s Centrom za kulturu Orašje.

“Za obnovu suradnje između Vinkovaca i Orašja zaslužan je kolega Zdenko Rečić i naši glumci Katarina i Dorian koji su nas povezali. Vezani smo ugovorom o kulturnoj suradnji, ali i prijateljstvom. Osim gostovanja Vinkovaca u Orašju, tu je i naša koprodukcija “Pismo ocu”, koju najavljujemo za sutra navečer. Publika u Orašju je odlično prihvatila predstavu, jer je gladna kulturnih događaja te smatram da će ju i Vinkovčani odlično prihvatiti”, istaknula je ravnateljica Centra za kulturu Orašje Mandica Živković.

“Pismo Ocu” tekst je nastao kao adaptacija nekoliko djela Franza Kafke kao što u “Proces”, Amerika”, Preobražaj”, Pisma Mileni” i raznih pripovijetki istog autora, ali i iz biografskih djela, prvenstveno onih Maxa Broda.

“Drago mi je što baš ova predstava vraća suradnju ova dva grada, a što se tiče same predstave, nastajala je nakon jako dugo vremena. Osnova ove adaptacije je djelo “Pismo Ocu” po kojemu predstava nosi naziv. Djelo je nastalo 1919. kao stvarno pismo namijenjeno Hermannu Kafki, koje mu nikada nije uručeno. Predstava je rađena u stilu postkonceptualne umjetnosti-monodrama s likovima. Vrijednost i značaj ove predstave je u tome što nas ona uvodi u samu nutrinu pisca, otkriva nam što se u njemu zbiva vodeći nas tako do samoga izvora cjelokupnog njegovog proznog opusa koji je nerijetko završavao na kazališnim daskama”, komentirao je Dorian Peulić.

Režiju potpisuje mr. sc. Damir Altumbabić. Likove Majke, Milene Jesenske i Dore Dyamant tumači glumica Katarina Krištić, glas liku Oca daje glumac Vladimir Andrić, a glas pripovjedača je Laura Bubalo. Scensko oblikovanje predstave djelo je producentice Mirele Jukić, a glazbu i efekte kreirao je Senad Fallout Nurkanović. Produkciju potpisuju Centar za kulturu Orašje i Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci.

“Želim se zahvaliti Centru za kulturu Orašje, jednom od najboljih domaćina našim predstavama”, dodao je Zdenko Rečić.

Kao najveću uspješnicu u retrospektivi cijele kazališne sezone naveli su Dječji mjuzikl “Crvenikapica” u koprodukiji s Dječjim kazalištem u Osijeku koja je oduševila s čak 42 prikaza i osvojila nagradu publike „Najjači aplauz”. Dalje, komedija Boeing-Boeing koja je prihvaćena gdje god se igra, te drama “Staklena Menažerija” koja je prema ocjenama kritičara možda najbolja predstava koja je igrala u Gradskom kazalištu u Vinkovcima, i koja je odigrana u sklopu 26. Festivala Glumca, te je nagradu Nada Subotić za najbolje umjetničko ostvarenje do 28 godina dobila Matea Marušić za ulogu Laure Wingfield. Predstava „Tri treća tromjesečja” u režiji Frane Marije Vranković proglašena je po odabiru publike najboljom predstavom za odrasle ocijenjenom s 4.8. Na popisu se našla i Velika Božićna misterija autora Vladimira Andrića koja je odigrana 24 puta. Nešto čime se posebno ponose su nastupi Vrzinog kola na 28. Marulićevim danima u Splitu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Naslovi koji su oduševili u 2019. godini su poznata “Pepeljuga” i “Ljubaf” koja ponovno igra danas u 20:30 sati povodom Dana grada Vinkovaca. Do 18. lipnja 2019. imali su čak 46 gostovanja u Austriji, Srbiji, BiH i Makedoniji s 5 predstava vlastite produkcije.

Mnoge su predstave i premijerni naslovi su iza Gradskog kazališta “Joza Ivakić” u Vinkovcima, no mnoge su još i pred njima. U pripremi je i realizacija uređenja kazališta koja kada zaživi bi i glumcima drugih kazališta, te domaćim glumica ostalim zaposlenicima vinkovačkog kazališta uvelike olakšala posao, a svim gledateljima i ljubiteljima kazališnih dasaka pružila istinski doživljaj uživanja u predstavama.