PLES IZMEĐU REDOVA (In The Aisles, 2018.) by Thomas Stuber

Jedan od najuglednijih domaćih filmskih festivala, onaj u Vukovaru, ove je godine ujedno bio i jedan od najkvalitetnijih u cijeloj svojoj povijesti. Na njemu su se, naime, u samo četiri dana prikazali brojni nagrađivani filmovi europske i svjetske kinematografije među kojima se posebno ističe japanski Obiteljske veze (Shoplifters, 2018.) redatelja Hirokazua Koreede koji je ove godine na filmskom festivalu u Cannesu pobrao hvalospjeve kritike i publike te kući otišao s glavnom nagradom – Zlatnom palmom. Upravo je “Obiteljske veze” jedan od sedam vrhunskih filmova koji će se prikazati u multipleksima CineStar u sklopu revije 12. Vukovar Film Festivala, a koja će se održati u razdoblju od 20. do 26. rujna u Zagrebu (Branimir centar, Kaptol Butique Cinema), Osijeku i Rijeci.

OBITELJSKE VEZE (Shoplifters, 2018.) by Hirokazu Koreede

Osim što je osvojio glavnu nagradu na najznačajnijem filmskom festivalu na svijetu, vrhunska drama “Obiteljske veze” japanski je kandidat za prestižnu nagradu Oscar, a ujedno je bila i jedan od najgledanijih filmova netom završenog festivala u Vukovaru. Osim japanskog, u sklopu revije u CineStaru prikazivat će se i rumunjski kandidat za nagradu Oscar – fantastičan film Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari (I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians, 2018.) redatelja Radua Judea. Da se radi o još jednom odličnom ostvarenju pokazuje činjenica da je navedeni film odnio uvjerljive pobjede na festivalima u Vukovaru i Karlovym Varyma.

DOGMAN (2018.) by Matteo Garroneo

U sklopu revije također će se prikazati talijanski film Dogman redatelja Mattea Garronea te njemački Ples između redova (In The Aisles, 2018.) redatelja Thomasa Stubera. U filmu “Dogman” glavnu je ulogu ostvario Marcello Fonte koji je na festivalu u Cannesu proglašen najboljim glumcem, dok je u filmu “Ples između redova” glavnu mušku ulogu ostvario Franz Rogowski i u svojoj kategoriji osvojio prestižnu nagradu njemačke filmske akademije. Osim te, film “Ples između redova” na filmskom festivalu u Berlinu osvojio je nagradu ekumenskog žirija.

NA PLAŽI CHESIL (On Chesil Beach, 2018.) by Dominic Cooke

Na festivalu u Berlinu pozornost je privukao i film Styx redatelja Wolfganga Fischera koji je osvojio tri nagrade, među ostalima i onu ekumenskog žirija u sekciji panorama. Hvaljenu dramu o ženi koja odlazi na odmor svojom jedrilicom i putem nailazi na imigrante koji se nalaze u životnoj opasnosti također gledamo u sklopu vukovarske revije u CineStaru. Još jedan film koji se svakako treba izdvojiti je i romantična drama Na plaži Chesil (On Chesil Beach, 2018.) redatelja Dominica Cookea u kojem je glavnu ulogu ostvarila do sada tri puta nominirana za nagradu Oscar, prekrasna Saoirse Ronan.

KLIMAKS (Climax, 2018.) by Gaspar Noé

Posebna filmska poslastica ovogodišnje vukovarske revije u CineStaru svakako je Klimaks (Climax, 2018.) redatelja Gaspara Noea koji je u Cannesu privukao iznimnu pozornost publike i kritike. Čini se da Noe ne prestaje s kontroverznim uracima, a “Klimaks” svakako spada u jedne od onih filmova po kojima ćemo pamtiti ovog iznimno talentiranog redatelja.

Revija 12. Vukovar Film Festivala u CineStaru održava se od 20. do 26. rujna!