Kontaktirajte nas

Film

Ribanje i ribarsko prigovaranje premijerno na Hvaru; uz preporuku MZO-a nastavnicima i učenicima srednjih škola

Objavljeno

-

Dugometražni igrani film redatelja Milana Trenca, nastao po književnom djelu Petra Hektorovića, Ribanje i ribarsko prigovaranje ‘vraća’ se na otok Hvar gdje je većim dijelom sniman. Svoju će otočku premijeru doživjeti 18. rujna u Starom Gradu, a zatim slijede projekcije i u gradu Hvaru te Jelsi. Osim toga, Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je gledanje filma srednjoškolskim nastavnicima koji s učenicima planiraju odlazak u kino u nastavnoj godini 2020./2021.
Adaptacija djela Petra Hektorovića iz polovice 16. stoljeća bila je, prema riječima redatelja Milana Trenca, uspon na brdo za koje su rijetki smatrali da ga je moguće osvojiti. Ova povijesna drama snimana je tijekom rujna i listopada 2018. godine na autentičnim lokacijama na Hvaru, Braču i Šolti, a jezik kojim se u filmu govori je starogrojski dijalekt iz kojeg su izbačeni talijanizmi.
Film Ribanje i ribarsko prigovaranje svjetsku je premijeru imao početkom rujna na Pulskom filmskom festivalu gdje je odmah i nagrađen trima Zlatnim arenamaza glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija), sporednu mušku ulogu (Leon Lučev) i za glazbu (Igor Paro).
Osim što je film režirao, Milan Trenc je za njega napisao scenarij. Za montažu su bili zaduženi Miran Miošić i Dubravko Slunjski, za oblikovanje zvuka Dubravka Premar, a za glazbu Igor Paro. Kostimografiju su radile Emilija Šušković Jakopac i Nikolina Knežević, masku Sanja Hrstić Kuterovac, a scenografiju Ivan Ivan.
Petra Hektorovića u filmu glumi Rade Šerbedžija, Leon Lučev utjelovljuje ribara Paskoja Debelju, njegova sina Lorenco Damjanić, a Nikolu Zeta Bojan Brajčić. Časnu sestru koja brine o pjesniku glumi Inge AppeltFilip Mayer je mladi Hektorović, a Romina Tonković pučanka u koju se zaljubljuje.
Film premijeru na Hvaru ima 18. rujna u Starom Gradu, u kinodvorani Stari Grad. Projekcije su na rasporedu u 19 sati i u 21 sat. Detalje možete pronaći na Facebook stranici kina Stari Grad.
Hvarska ‘turneja’ nastavlja se 19. rujna u gradu Hvaru, na ljetnoj pozornici Veneranda, s početkom projekcije u 20.30 sati. Idućeg dana, 20. rujna, Ribanje i ribarsko prigovaranje prikazuje se u ljetnom kinu u Jelsi.
“Možda i ne bih bio producent ovog filma da mi redatelj nije pričao o projektu koji je teško osvojivo brdo. Bila mi je to crvena krpa! Kakvo je to brdo koje produkcijski ne mogu osvojiti? Nedostaje nam dva milijuna kuna, većina snimanja je na moru, ali brdo je, uz pomoć lokalnog stanovništva i gradskih vlasti, polako i sigurno osvojeno. Sada, kada film kreće na otočku premijeru pa u kinodistribuciju, s ponosom gledam na put koji smo kao ekipa savladali,” rekao je tim povodom producent Boris Veličan koji će, uz redatelja Milana Trenca, većinu filmske ekipe i ostale koji su pomogli pri realizaciji filma, prisustvovati hvarskim projekcijama.
Film je nastao u produkciji Studija devet, te je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, HRT-a, Grada Stari Grad, Grada Hvara i Jadrolinije, a za distribuciju je zadužen Blitz.
Ribanje i ribarsko prigovaranje u domaća kina stiže 8. listopada 2020. godine. 

Ribanje i ribarsko prigovaranje kao srednjoškolska filmska lektira
Film Ribanje i ribarsko prigovaranje dobio je preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja, svim srednjoškolskim nastavnicima koji tijekom nastavne godine 2020./2021. planiraju s učenicima odlazak u kino, a kao dijela nastave Hrvatskog jezika ili drugih predmeta. Prema važećem kurikulumu, Hektorovićev klasik na popisu je preporučenih djela za cjelovito čitanje i čitanje ulomaka u nastavi gimnazija i srednjih strukovnih škola.
U preporuci Ministarstva ističe se kako je Ribanje vrijedno djelo koje bi srednjoškolci trebali pogledati, ne samo kao izvor koji će im omogućiti analizu i usporedbu originalne i ekranizirane verzije, odnosno književnog i audiovizualnog jezika, već i djelo koje će ih približiti hrvatskoj kulturnoj baštini i utjecaju kulturnog kruga na vlastiti identitet.
Voditelj HAVC-ovog Projekta filmske pismenosti Uroš Živanović pozdravlja činjenicu da je “uz ZF avanturu Moj dida je pao s Marsa i povijesnu dokumentarno-igrano dramu Dnevnik Diane Budisavljević ovo već treći domaći film na velikim ekranima u proteklih godinu dana koji je preporučen od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te će i Ribanje dugoročno zasigurno postati nezaobilazno filmsko lektirno djelo, uz bok klasicima kao što su Vlak u snijegu i Glembajevi.”
Izvor: HAVC

Film

Nastavak DORF projekcija u Kulturnom centru Mesnička

Objavljeno

-

Napisao/la

    194 pregleda

Foto: DORF promo

Ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova u Zagrebu zahvaljujući suradnji sa Kulturnim centrom Mesnička imat će priliku i ove godine pogledati DORF filmove, nakon 33 do sada održane projekcije.

Filmovi koji su dobili DORF priznanja u proteklih 14 godina, ponajbolji filmovi iz regionalne selekcije ali i najzanimljiviji naslovi iz kultne selekcije Tajna povijest rocka izabrani su za prikazivanje, uz slobodan ulaz. Nakon projekcija organizirani su razgovori o filmovima, a priprema se i popratni OFF DORF program. Uvijek utorkom, početak je od 19:00 sati. Ulaz je slobodan.

Program DORF kino u KCM 2021 se realizira uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

 

DORF u KCM 34 / 21. rujna

Gogol Bordello Non Stop

DORF u KCM 35 / 28. rujna

Odlazak (Odpotovanje)

DORF u KCM 36  / 5. listopada.

A Leisure Society of Severe Preponderence + Neuspješan skroz //gost

DORF u KCM 37 / 12. listopada 

One su tu + Radical Act // gost

Nastavi čitati

Film

Film “Jedna od nas” Đure Gavrana osvojio Grand Prix 30. Dana hrvatskog filma

Objavljeno

-

Napisao/la

    309 pregleda

Foto: Bojan Mrđenović, Damian Nenadić, Tonći Gaćina

Dokumentarni film “Jedna od nas” Đure Gavrana osvojio je Grand Prix jubilarnih, 30. Dana hrvatskog filma. Osim Grand Prixa, koji mu je dodijelio tročlani žiri – redateljica Dana Budisavljević, glumica Ksenija Marinković i redatelj Ivan Salaj, film koji progovara o tome kako je društvo nespremno suočiti se sa seksualnim zlostavljanjem iako se ono događa u njihovoj blizini, proglašen je najboljim i u konkurenciji dokumentarnog filma.

Isti film dobio je još dvije nagrade – “Zlatnu uljanicu” Glasa Koncila, u čijem žiriju su bili Jerko Ban, Marijana Jakovljević i Danijel Labaš te Nagradu za etiku i ljudska prava, o kojoj su odlučivali Noah Kraljević, Sonja Leboš i Marina ŠkrabaloNina Velnić osvojila je Nagradu za najbolju montažu u istom filmu.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Damiru Markovini za film “Čekaj me” o obitelji koja svom najstarijem članu želi omogućiti dostojanstveni kraj, a Nagrada za najbolji scenarij još jednom filmu koji obrađuje obiteljske odnose – ovaj put između majke i kćeri, “Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem” Sanje Milardović.

Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Olivera Baljak u tom filmu, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Bernard Tomić, za film “Antiotpad” redatelja Tina Žanića.

Film “Antiotpad”, odnosno njegov snimatelj Filip Romac osvojio je i Nagradu za najbolju kameru.

Film “Porvenir” vizualne umjetnice i redateljice Renate Poljak dobio je Nagradu za oblikovanje zvuka (Iva Ivan), dok su Alen i Nenad Sinkauz nagrađeni za glazbu u tom filmu.

Posebno priznanje dobio je dokumentarni film “Ljubav oko svijeta” Anđele i Davora Rostuhara za produkciju i plasman filma u kojemu su prikazali univerzalnosti ljubavi unatoč geografskim, društvenim i kulturnim razlikama.

Isti je film dobio i Nagradu publike, točnije, najbolji je po ocjeni posjetitelja.

Po kategorijama stručni žiri je kao najbolji animirani film nagradio “Nigdar ni bilo” Mateje Štefinščak, najbolji eksperimentalni film je “Plejade” Mateje Zidarić, najbolji igrani je “Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem”, a najbolji namjenski film je “Ponekad mi daš” Dalibora Barića, spot za pjesmu “Ponekad mi daš” grupe Raketa i Kristijana Beluhana.

Nagrada “Jelena Rajković” Društva hrvatskih filmskih redatelja, o kojoj su odlučivali Ivana Guljašević, Vanja Juranić i Sonja Tarokić, dodijeljena je filmu “U šumi” Sare Grgurić.

Za nagrade se ove godine natjecalo 76 ostvarenja, kratkometražnih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova.

(vijest prenesena sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

Datum izlaska Mad Max prequel “Furiosa” pomaknut je za godinu dana

Objavljeno

-

Napisao/la

    364 pregleda

Foto: Warner Bros. promo

Warner Bros. najavio je da je “Furiosa”, prequel filma Mad Max: Fury Road, pomaknuta za godinu dana i da će u kina stići tek 2024. godine. Film je prvotno trebao biti objavljen 23. lipnja 2023. godine, no sada je odgođen do Dana sjećanja sljedeće godine.

Anya Taylor-Joy glumit će mlađu verziju lika “Furiose”, koju je Charlize Theron tumačila u filmu “Mad Max: Fury Road” 2015. godine.

Ona je ratni kapetan pod antagonistom Immortanom Joeom (Hugh Keays-Byrne), ali se okreće protiv njega da oslobodi svojih pet žena (glume Zoë Kravitz, Riley Keough, Rosie Huntington-Whiteley, Abbey Lee i Courtney Eaton) i udružuje snage s Maxom (Tom Hardy). Chris Hemsworth i Yahya Abdul-Mateen II također će glumiti u prequelu, iako njihove uloge još nisu potvrđene. George Miller će se vratiti režiji i zajedno sa scenaristom “Fury Roadom” Nico Lathourisom napisati scenarij.

“Furiosu” fanovi željno iščekuju, a “Mad Max: Fury Road” je po izlasku dobio mnogo pozitivnih kritika. Bio je nominiran za 10 Oscara a osvojio ih je šest, najviše primljenih od svih pojedinačnih filmova na svečanosti te godine.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 7 sati

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 7 sati

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 8 sati

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 8 sati

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 10 sati

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 10 sati

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 11 sati

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 13 sati

U Ceriću lopovi operirali po osobnim automobilima

Tijekom vikenda zabilježene su dvije provale u osobne automobile u Ceriću. U ulici Slavka Mađera, tijekom noći s 18. na...

Najčitanije