Riječka promocija dugo iščekivanog box-seta Parafa ‘Sabrana djela 1976. – 1987.’, u četvrtak 7. ožujka je u Palachu okupila brojne prijatelje i kolege glazbenih legendi punk i novovalne regionalne scene. Večer je počela tribinom na temu bogate glazbene ostavštine Parafa na kojoj su sudjelovali Valter Kocijančić, Pavica i Zdravko Čabrijan, Mladen Ilić, Velid Đekić i Goran Lisica Fox.

Paraf, 7.3.2019. Palach | Foto: Stephany Stefan | Dallas press

Moderator večeri bio je Bojan Mušćet, urednik izdanja, a o tom događanju kaže: “Promocija je pokazala nekoliko stvari. Prvo, bend kao što je Paraf zaslužuje puno važniju poziciju u analima hrvatske i regionalne popularne glazbe nego što je ima danas. Nadam se da je box-set “Sabrana djela 1976. – 1987.” to i pokazao jer sada napokon njihova djela dobivaju pravi kontekst. Na promociji smo se na žalost oprostili od Parafa, oni su odsvirali svoj posljednji set. Ono što me fasciniralo je da bi Parafi danas, kad bi bili aktivni, bili vjerojatno ponajbolji live bend u regiji – jer toliko emocija, toliko snage i poleta zaista se ne može vidjeti na pozornicama. Čini se da je odabrani set pjesama bio zaista nevjerovatno inspirativan za ljude koji se uglavnom više i ne bave sviranjem. Djela će nastaviti živjeti uživo kroz nastupe Valtera Kocijančića i izvrsne Perspektive pa će tako i ova sabrana djela, u jednom svom dijelu, nastaviti svoj put i razvoj. U svakom slučaju, Parafi ostaju jedan od najsjajnijih svjetionika popularne glazbe na ovim prostorima.”

Paraf, 7.3.2019. Palach | Foto: Stephany Stefan | Dallas press

Nakon završene tribine, Valter i Perspektiva (Vlado Simcich Vava, Robert Jovanović i Alen Tibljaš) su zauzeli položaje na stageu i s nestrpljenjem iščekivana svirka je mogla početi. A počela je sa “Živjela Jugoslavija”, slijedili su “Goli otok”, “Moj život je novi val”, hitovi koji su rasplesali publiku uz neizostavno pankersko poganje.

Paraf, 7.3.2019. Palach | Foto: Stephany Stefan | Dallas press

Stage je nakon Valtera i Perspektive prepušten drugoj postavi Parafa, Pavici Čabrijan – Vim Coli, Zdravku Čabrijanu, Raulu Varljanu i Mladenu Iliću. Uz glazbenu potporu Vave, Ive Močibob i Tibljaša, publika je uživala u izvrsnim izvedbama pjesama “Zastave”, “Želim biti vojnik”, “Javna kupatila”, “Kada se oglasi”. Pridružio im se i Valter pa su zajedno izveli “Narodnu pjesmu” i na bisu “Rijeku”.

Box-set ‘Sabrana djela 1976. – 1987.’ i njegova riječka promocija važan su element u stvaranju još bogatije povijesti punk rock scene ovih prostora koja ne bi bila ista bez legendarnih Parafa.

Box-set Paraf ‘Sabrana djela 1976. – 1987.’ je dostupan u boljim glazbenim  trgovinama i online.