30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Rimski dječji vrtić uz igru i učenje, u gastro kutu ponovno autohtoni recepti

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Malo manje od dva tjedna odbrojavamo do ovogodišnjih Rimskih dana, manifestacije koja će nas na kratko prenijeti u doba antičkog Rima. Smještena pod krošnjama stoljetnih stabala u Lenijama nudi jedinstvenu priliku za istraživanje rimskih običaja, kulture, gastronomije i vojnih vještina, a kroz niz interaktivnih aktivnosti posjetitelji svih uzrasta moći će uživati u povratku u prošlost i doživjeti nekadašnji način života na ovim prostorima.

Već dobro nam poznatom Rimskom sajmu, mimohodu „Colonia Aurelia Cibalae”, večernjem programu „Oni za kojima uzdišu djevojke”, koncertima, Rimskoj noći vina i prikazu života u taboru, i ovoga će se proljeća pridružiti brojne radionice namijenjene apsolutno svima. Na njima će, ponajprije djeca, ali i svi ostali zainteresirani, moći naučiti kako se, primjerice, izrađuju novčanice, nakit ili lutke, bit će tu i keramičarska, plesna i žonglerska radionica te radionica zračnih akrobacija.

Kako je ove godine manifestacija posvećena sportašima rimskog doba, neće izostati ni praćenje Europskog svjetskog prvenstva, točnije utakmice Španjolska-Hrvatska.

Ono što se izdvaja u programu svakako je prvi Rimski vrtić koji priprema Društvo Naša djeca Vinkovci. Kako nam je pojasnila predsjednica Helena Crnjak, prvi put će roditelji moći ostaviti svoje dijete u vrtiću, a uvjet je da je starije od pet godina.

„U vrtiću ćemo imati razne aktivnosti posvećene rimskom dobu. Crtat ćemo na oblutcima, raditi otiske i rimske znakove na glinamolu, izrađivati privjeske i ogrlice, ali i igrati neke tradicionalne igre. Bit će jako zanimljivo”, pojašnjava Crnjak napominjući kako će ovaj rimski vrtić u Lenijama biti ograđen, a mališani će se u njemu moći osladiti vodom i zdravim grickalicama.Za oko nam je još zapeo i Rimski gastro. Iz naziva možemo otprilike zaključiti o čemu se radi, no sve detalje donosi nam Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.

„I ove godine će se na Rimskim danima moći probati autohtoni rimski recepti poput globija (kuglice od griza i sira pržene u ulji i posute medom i makom) ili popularnog ”rimskog čipsa” s umakom od vrhnja, kopra i češnjaka, koji se izvorno naziva catillus ornatus, kao i druga jela inspirirana rimskom kuhinjom čiji su nam recepti sačuvani u tek nekoliko knjiga”, rekao je Vulić. Dodaje i kako će se pripremati i jela „na žlicu” poput puls fabate (varivo od slanutka, vrlo slično grahu) ili copadia, rimskodobni gulaš.

rimski dani – vinkovci 2019 – fotografije studio bota

U sklopu Rimskih dana ponovno je pripremljena potraga za blagom „Fiat Lux”,  zainteresirani će moći i pohađati malu školu gladijatora, uživati u drvenom dječjem vrtuljku, sudjelovati na Olimpijadi znanja, slikati sa zmijama ili pak savjet potražiti kod ljubavne savjetnice.

I sve to samo je dio onoga što nam priprema Turistička zajednica grada Vinkovaca sa svojim suradnicima, na nama je samo da dođemo i sami se uvjerimo u ljepotu duha prošlosti. Vidimo se 14., 15. i 16. lipnja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno