Jedna od kategorija nadolazećeg, prvog izdanja nezavisne glazbene nagrade Rock&Off je ona za jazz&off izvođača koji je obilježio proteklu 2018. Među nominiranima svoje su mjesto ove godine pronašli Chui, Matija Dedić i Mimika Orchestra koji su svojim jazz&off izričajem najviše impresionirali domaće glazbene novinare. Tko će od njih slaviti kao pobjednik, saznat ćemo 31. siječnja u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Nominacija za zagrebački Chui nije došla slučajno budući da je riječ o jednom od naših najaktivnijih i najmarljivijih sastava. Predvođeni Tonijem Starešinićem koji se angažmanom u Mangrooveu te bendovima Josipe Lisac i Ede Maajke opire zakonima fizike, Chui se pak svrstava na razmeđu jazza, funka i drum’n’bassa s čestim improvizacijskim izletima u nepoznato. Njihovu 2018. obilježio je Porin za najbolji jazz album „Chui ovu glazbu“ kojeg su snimili zajedno s Jazz orkestrom HRT-a te brojni koncerti, unutar i van granica Hrvatske. Pristuni su i u radijskom eteru, ponajviše zahvaljujući suradnjama s imenima poput Josipe Lisac i Borisa Štoka, ali doma se ipak najviše osjećaju na pozornicama istražujući nepoznate glazbene horizonte.

Do kraja ovog teksta, velika je vjerojatnost da će nas Matija Dedić iznenaditi još nekim novim izdanjem ili najavom koncerta. Ako ne nastupa s Gabi Novak, naći ćete ga na pozornici Lisinskog u zanosu sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije; ako ne sudjeluje na jazz sessionu u jednom od zagrebačkih klubova, onda je sigurno sa svojim Matija Dedić Trio na pozornici Bebop Cluba u argentinskom San Telmu. U međuvremenu, uspio je na dodjeli Porina preuzeti čak dva kipića za najbolju instrumentalnu izvedbu i album, „Male ljubavi (Susreti)“, na kojima je „ažurirao“ neke od naših najpoznatijih pop i tradicijskih standarda.

Mimika Orchestra jedan je od naših logistički najzahtjevnijih glazbenih kolektiva. I to ne samo zbog toga jer djeluje na relaciji Zagreb – London. Njegov motor pokretač je svestrani Mak Murtić, dobro poznato ime domaće klupske scene. Njihov album „Divinities of the Earth and the Waters“ konceptualni je mozaik tradicijskih napjeva i suvremenog jazza koji propitkuje ideju društva, čovjeka u prostoru i odnos života i smrti. Ovako na papiru taj opis zvuči poprilično ozbiljno, no uživo je riječ o istinskom vatrometu za sva osjetila i projektu koji podiže ljestvicu za sve slične pokušaje u budućnosti. Uz sve navedeno, titula jednog od najboljih jazz ostvarenja 2018. u regiji sasvim je opravdana!

Više o prvom izdanju Rock&Off nagrade saznajte na službenim web stranicama – vidimo se 31. siječnja u Tvornici!

Prijenos dodjele nagrade moći će se pratiti na Iskon.TV-u, na posebnim Rock&Off kanalima (Rock&Off HD kanal 521 / Rock&Off SD kanal 511), koji će s emitiranjem početi nekoliko dana ususret samoj dodjeli.