16 C
Vinkovci
Utorak, 26. rujna 2023.

Rocky (1976.)

Više od autora

- vl promo-

Rocky je američki film iz 1976. godine i prvi od sedam nastavaka (uključujući i Creeda) o boksaču Rockyju Balboi kojeg glumi neponovljivi Sylvester Stallone, a kojega je režirao John G. Avildsen.

Rocky Balboa (Sylvester Stallone) je neobrazovan, ali ljubazan boksač i utjerivač dugova iz Philadelphije, koji želi ostvariti američki san i postati uspješan. Bez dolara u džepu i bez pravih prijatelja, Rocky se suočava s tegobnom svakodnevicom. No sve bi se to trebalo promijeniti kada mu se ukaže prilika za meč života. Naime, Apollo Creed, svjetski prvak u teškoj kategoriji u potrazi je za slabijim protivnikom za marketinški meč, a idealnog kandidata pronalazi upravo u zakržljalom Rockyju. Kako bi ostvario san i učinio nešto od svog zapuštenog života, Rocky i njegov menadžer Mickey (Burgess Meredith), uz neizostavnu pratnju lijepe Adrian (Talia Shire),  kreću u pripremu za borbu stoljeća…

‘Rocky’ je zasigurno jedan od filmova koji na gledatelje svih profila nezaobilazno ostave jak dojam, ali i remek-djelo kojem ni najzahtjevniji kritičari nisu uspjeli naći manu. O maestralnom uspjehu prvoga dijela ne svjedoči samo sedam nominacija i osvojeni Oskar ili čak šest nastavaka koji su uslijedili, već i činjenica da je “Rocky” postao novi američki  i svjetski junak, a njegova priča omiljena i među pričama za laku noć najmlađe publike.

Sylvester Stallone, koji je odigrao naslovnu ulogu i sastavio scenarij, s “Rockyjem” je samoga sebe lansirao ravno u zvjezdano nebo Hollywooda. Izrazito hvaljen i uvijek rado poslušan originalni soundtrack i danas je prisutan na mnogim playlistama. Ova sportska drama čitavim će nizom pozitivnih emocija taknuti svakoga te nas podsjetiti kako je čitav život veliki ring u kojem je često bez krvave borbe teško izaći kao pobjednik.

Rocky Balboa je neobrazovan, ali ljubazan boksač i utjerivač dugova iz Philadelphije, koji želi ostvariti američki san i postati uspješan. Jednog dana ponuđena mu je životna prilika: da stane u ring sa svjetskim prvakom u teškoj kategoriji Apollom Creedom, nakon što se ozlijedio boksač, koji je prvotno trebao nastupiti.

Film je snimljen za 1,2 milijuna dolara, a ostvario je više od 117,2 milijuna dolara dobiti i postao veliki hit. Dobio je tri Oscara, uključujući i nagradu za najbolji film. Pobrao je pozitivne kritike, a Sylvester Stallone postao je zvijezda. Film je prepun scena koje su ušle u filmsku povijest poput one u kojoj Rocky trči stepenicama muzeja umjetnosti u Philadelphiji.

Osim Stallonea kao Rockyja, u filmu glume iznimni Burgess Meredith u ulozi starog trenera Mickeya Goldmilla koji će Rockyja dovesti u top formu, odlična Talia Shire u ulozi povučene Rockyjeve djevojke Adrian Penino. A kod joj dodamo i ludog i nadasve sirovog brata Pauliea kojeg fantastično tumači Burt Young… I naravno, pozitivac ne može biti ‘veliki dobrica’ ukoliko nije suprotstavljen velikom i opasnom ‘negativcu’ koji se u Rockyju materijalizira kao neuništivi Apollo Creed kojega fenomenalno utjelovljuje Carl Weathers.

Za kraj ove priče vam donosimo deset zanimljivosti vezanih za film koje možda niste znali:

  1. Producenti nisu željeli glavnu ulogu povjeriti jednom anonimusu kakav je tada bio Stallone, već su planirali da Rockyja glumi Ryan O’Neal, Robert Redford, James Caan ili Burt Reynolds. Popustit će pred Stalloneovim ultimatumom: ili on ili ništa od filma.
  2. Film je raspolagao budžetom koji je jedva prelazio milijun dolara. Iznos je bio tako skroman da su Burgess Meredith (Mickey) i Carl Weathers (Apollo Creed) morali dijeliti ložu, a film je zaradio 225 milijuna dolara širom svijeta.
  3. Susan Sarandon se prijavila za ulogu Adriane Penino, ali je odbijena kao “previše lijepa” u korist Talije Shire.
  4. Stallone je prvu verziju scenarija napisao za samo tri dana.
  5. Redatelj John G. Avildsen dotad nije vidio nijedan boksački meč.
  6. Stalloneov otac (lik koji zvonom najavljuje početak runde), brat (ulični plesač) i prva supruga, također, su sudjelovali u snimanju filma.
  7. Scenarij filma bio je inspiriran legendarnim duelom između Muhammada Alija i Chuck Wepnera koji je održan 24. ožujka 1975.
  8. Rockyjev pas bio je Stalloneov pas u stvarnom životu.
  9. Stallone je toliko vremena provodio udarajući u zamrznuto meso koje visi na kukama tijekom famoznih scena treniranja da je na zglobovima zadobio trajne posljedice.
  10. Rocky je prvo ostvarenje o sportu koje je osvojilo Oscara za najbolji film.

ROCKY, 1976 [TRAILER]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno