23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Roland i Luka iz Irske i Splita po znanje u Vinkovce

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Edukacijski centar svjetlovodnih tehnologija Vinkovci, jedini u ovom dijelu Europe, za godinu dana u 5 edukacija iznjedrio je isto toliko uspješnih generacija s 56 za optiku osposobljenih polaznika.

U vinkovačkom trening Centru za optički internet, nastava počinje uz jutarnji snack, kavicu i zajutrak s nogu koji s kolegama ne propušta ni dvadesetjednogodišnji Luka Milić. Po znanje je došao čak iz Splita za svoju tvrtku Ital.

„Tjedan dana sam ovdje. Šef me poslao u suglasju s mojim preferencijama na edukaciju jer je u Vinkovcima jedino mjesto u Hrvatskoj, ali i u Europi gdje se to može naučiti. Iskreno, dojmovi su odlični. Baš je super spoj prakse i teorije za nas polaznike pa razumijemo što radimo, a ne samo da učimo na slijepo”, oduševljen je mladi Splićanin kojem je ‘sjeo’ i slavonski mentalitet pohvalivši vrhunsku ekipu odličnih, pristupačnih, pristojnih i zabavnih kolega među kojima je i 32-godišnji Roland Baliban, Vinkovčanin, povratnik iz Irske.

Ova edukacija, nakon godina rada u inozemstvu presudila je povratku u Vinkovce.

„Zanimljivo, ovo je mjesto gdje je sve počelo. Nekadašnja moja osnovna škola u čije se klupe ponovno vraćam jer sam prepoznao ovaj projekt na preporuku prijatelja i ljudi iz branše. Apsolutno sam jedini od polaznika koji nemam ikakvog prijašnjeg doticaja s elektrotehnikom, pa ako sam ja mogao pohvatati sve, vjerujem kako mogu i drugi. Kroz desetogodišnji rad vani, što u Irskoj što u Austriji, ispunila mi se želja vratiti kući, a ovim se napokon ukazala prilika povratka za neki prosperitet koji sam uvijek priželjkivao u svom gradu. Evo, već prije završetka radionice, otvaraju se poslovne prilike odnosno ponude za posao što me baš veseli”, potvrđuje Roland kojem će baš danas, nakon položenog složenog teorijskog i praktičnog djela ispita, biti uručen certifikat kojim je i službeno osposobljen za rad na uvođenju optičkog interneta bilo gdje u svijetu.

Da je ovakav kadar tržištu neophodan, zaključili su još prije godinu dana u Tehnološkom parku Vinkovci uz sugestiju stanara i potporu Grada Vinkovaca. Tržište regije traži, Vinkovci isporučuju i u 2023. godini.„Ova grupa ima polaznika iz Splita što nam je jako interesantno jer je njegova firma odlučila Luku poslati na edukaciju i trening nakon što je prepoznala naš rad kroz informacije u medijima”, ističe direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja.

Koncept je, dodaje, dobitna kombinacije svladane teorije i prakse u samo tjedan dana uz mentoriranje renomiranih stručnjaka među kojima su ravnopravno i dvije dame trenerice.

„Do kraja 2030. godine slijede projekti među kojima je i najveći 5300 km pasivne agregacijske mreže u RH, koji će širokopojasni pristup granati do svakog grada i sela pa predviđamo, za ovaj posao trebat će nekoliko tisuća radnika. Vinkovci su jedino mjesto gdje se nudi ovo znanje”, pojašnjava Gilja zahvalivši na prepoznavanju Tehničkoj školi, brojnim tvrtkama i HZZ-u.

Da je Centar pun pogodak, složio se zamjenik gradonačelnika Josip Romić čija podrška prati ovu priču od početka s ciljem nuđenja prilike pojedincima i tvrtkama dočekati spremno potražnju stručnog kadra, a 56 certifikata potvrda su da je cilj postignut.

„Da, mi isporučujemo znanja s jedinstvenom i pozitivnom pričom prenošenja deficitarnog, a sve traženijeg zanimanja iz jedinog i prvog Centra koji nudi ovakav tip edukacije, zanimljivo u EU jedini pokrenut na inicijativu lokalne zajednice sufinanciranjem gradske uprave i stranim predavačima s velikim i bogatim iskustvom”, zaključuje Romić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno