17 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Rumunjski i hrvatski dokumentaristi u akciji Spasimo veliko platno u malim kinima

Više od autora

- vl promo-

Kino otok (akcija u nedjelju) [poster]U nedjelju, 9. travnja u zagrebačkom Dokukinu KIC gostuje rumunjski redatelj Alexandru Belc s filmom Cinema, Mon Amour, te najavljuje početak treće sezone KineDok-a

Propadanje nezavisnih kina svakodnevna je pojava otkad su u naše filmske živote prodrla multipleks kina i njihovi filmski programi. Osim što su iz korijena promijenili naše rituale odlaska u kino, ostavili su puno dramatičnije posljedice za kina i njihove zaposlenike koje često rezultiraju s ključem u bravi. U velikim gradovima su te kinodvorane noćni klubovi, skladišta velikih trgovačkih lanaca, restorani, a nerijetko više i ne postoje kao objekti. U malim mjestima, to su zatvorena vrata iza kojeg su se natiskala sjećanja na sve filmove prikazane u prošlom stoljeću. I derutan prostor.

Da je takva sudbina nezavisnih kina zajednička svim posttranzicijskim europskim zemljama pokazuju dva dokumentarna filma nastala u razmaku od oko godinu dana – rumunjski Cinema, Mon Amour i hrvatski Kino otok koja će se prikazati u nedjelju, 9. travnja u Dokukinu KIC, a nakon projekcija održat će se razgovor dvaju redatelja, Alexandrua Belca i Ivana Ramljaka na temu samih filmova, propadanja nezavisnih kina, koje to posljedice ima na film i uopće kulturu gledanja filmova, te koja je uloga kino prikazivača u akciji spašavanja velikog platna.

Kino otok (akcija u nedjelju) [St2]

Cinema, Mon Amour – za prave kinofile

Nekoć su rumunjska kina bila u svakom selu i na ponos državi. Danas ih skoro pa i nema. Istražujući njihove sudbine, redatelj je upoznao Vincenta Puricea, bivšeg projekcionista i dugogodišnjeg ljubitelja filma, i njegovo kino Dacia Panoramic Cinema u gradiću na sjeveroistoku Rumunjske koje je među zadnjim preostalim kinima u Rumunjskoj. Redatelj prati Vincenta i njegove dvije zaposlenice, Corneliju i Lorenu, koji odbijaju zauvijek ugasiti projektor i dovijaju se svakakvim metodama da bi svoju publiku doveli u kino. Film je prikazan na prestižnim svjetskim festivalima dokumentarnog filma, DokLeipzig, Sarajevo FF, Edinburgh IFF…

Tragovima zaboravljenih kina na hrvatskim otocima


Kino Otok redatelja Ivana Ramljaka, poetičan je dokumentarac koji na vizualno dojmljiv način prikazuje napuštene kino dvorana na hrvatskim otocima. Redatelj se također dao u potragu za pričama koje vezuju stanovnike uz te kino dvorane, pričama o njihovim prvim dolascima u kino, o prvim filmovima koje su tamo gledali, ali i onima koji su na njima ostavili najviše traga pokazujući aktivnu i veliku ulogu koju su kina odigrala u njihovim životima. Film je dobio dvije nagrade za najbolju kameru (Dani hrvatskog filma 2016. i FESTIVAL MUNDIAL DE CINE INDEPENDIENTE DE QUITO 2017), a na festivalu Slobodna Zona 2016. dobio je nagradu za najbolju režiju. Prikazan je na i na svjetskim festivalima poput Sarajevo FF, Punto de Vista IDFF, ZagrebDox.

Kino otok (akcija u nedjelju) [St3]

Redatelj Alexsandru Belc i Cinema, Mon Amour putuje u Rijeku, Pulu i Varaždin

Nakon zagrebačke projekcije, redatelj Alexandru Belc nastavlja svoje KineDok putovanje u Rijeku, Pulu i u Varaždin. Tako će se već 10. travnja film prikazati u riječkom klubu Palach u suradnji s udrugama RiRock i Kombinat, 11. travnja u pulskom Rojcu u suradnji s Društvenim centrom Rojc, a 12. travnja Alexandru Belc će posjetiti Varaždin gdje će u predvorju kina Gaj u suradnji s udrugom Vanima biti prikazan film. Nakon svake od projekcija održat će se moderirani razgovori s autorom.

Film Cinema, Mon Amour redatelja Alexandrua Belca ujedno najavljuje novu, treću sezonu međunarodnog projekta KineDok koji diljem zemlje, na preko 20 lokacija, donosi 16 novih dokumentarnih naslova iz Češke, Slovačke, Rumunjske, Poljske, Norveške, Bugarske, Mađarske i – naravno, Hrvatske. Tako će hrvatske filmove Slobodni, redatelja Tomislava Žaje te film Turizam! Tonćija Gaćine tijekom godine imati priliku osim Hrvatske, pogledati i publika sedam europskih zemalja! KineDok već treću godinu za redom kreativni dokumentarni film dovodi u mjesta bez kina te mu upravo tamo pronalazi novu publiku. KineDok projekcije održavaju se tijekom cijele godine, a točne lokacije, filmove i termine prikazivanja možete doznati putem Internetske stanice www.kinedok.net.

TRAILER: CINEMA, MON AMOUR [2015]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno