33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

S radom počela nova vinkovačka udruga: Udruga za informiranje i podršku budućim majkama „Agape“

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U prostoru Šarenog boravka, u Gundulićevoj ulici 22 u Vinkovcima, večeras je prigodnim druženjem početak rada obilježila nova vinkovačka udruga: Udruga za informiranje i podršku budućim majkama „Agape“. Tom prilikom predstavile su se osnivačice, a ujedno i glavne akterice u provođenju planiranih aktivnosti: primalja Gordana Kucljak, predsjednica udruge, prvostupnica sestrinstva Marijana Mate Ello i prvostupnica sestrinstva Marina Mađaroš. Djelatnice su to na odjelu za ginekologiju OŽB Vinkovci iza kojih stoji dugogodišnje iskustvo rada u struci, a edukacije su prošle i na brojnim simpozijima u Hrvatskoj i inozemstvu. One će voditi radionice kroz koje će žene i buduće majke imati priliku dobiti odgovore na sva pitanja o trudnoći, porodu, dojenju kao i samom majčinstvu.

“Ova udruga, osim što će raditi s trudnicama i njihovim partnerima, rodiljama i babinjačama, bit će otvorena i za žene koje se tek pripremaju na trudnoću ili za žene koje imaju problema sa sterilitetom, koje također kod nas mogu potražiti savjet. Za ono što mi ne budemo same mogle odraditi pozvat ćemo stručnjake iz određenog područja, psihologe, liječnike i druge, dovesti ih u udrugu i zajedno s njima odraditi određeno područje ili problem. Želimo da svima ovdje kod nas bude lijepo i da bude korisno”, istaknula je Gordana Kucljak.

Radionice su najavljene jednom tjedno, a najvjerojatnije će biti održavane petkom u skladu s aktivnostima Šarenog boravka, sve dok udruga ne dobije adekvatan prostor za što vjeruju kako će im Grad Vinkovci izići ususret.

“Pozivamo sve da dođu, vide, upoznaju se s nama i donesu ovamo sve svoje probleme koje možemo ovdje zajedno riješiti, a ako ne možemo mi sami, dovest ćemo nekoga tko može, zajedno s nama, riješiti problem koji oni imaju”, istaknula je Gordana Kucljak.

Na prvom druženju u udruzi “Agape” bila je i mlada buduća majka Katarina Sopko Stracenski. “Za početak rada ove udruge saznala sam posve slučajno, preko Facebooka naravno. Odmah sam se zainteresirala jer mi je ovo prva trudnoća pa zapravo ne znam baš puno o tome. Tako da sam pomislila kako bi to moglo biti nešto korisno i odlučila sam danas doći. Ono što očekujem to je da ću dobiti neke važne informacije vezano uz trudnoću, porod i nakon poroda. Mislim kako je ovo najbolji izvor informacija, prije nego internet i slično, dakle čuti iz prve ruke od stručnih osoba sve što treba znati o trudnoći, porodu i kada beba dođe”, istaknula je Katarina.

U ime Grada Vinkovaca uspjeh u radu novoj udruzi večeras je poželjela pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Andrea Vinković. “Mi u Gradu pozdravljamo osnivanje udruge koja ima jedan ovakav program. Mi, inače, sufinanciramo tečajeve za trudnice i za očeve kroz naš proračun, a budućim roditeljima svakako će pomoći još jedan program jer to je jedna etapa života u kojoj mnogi, kada se nađu prvi put, trebaju podršku i mjesto gdje mogu dobiti stručnu informaciju i educirati se. To je vrlo važno i uvijek ćemo podržavati rad ovakvih udruga i ovakve programe i projekte”, istaknula je Andrea Vinković. 

Ukoliko imate pitanja ili se želite priključiti i uključiti u radionice možete se javiti preko Facebook stranice ili na broj mobitela 098/16 55 103.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno