4 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Sa stručnog usavršavanja na Cipru učiteljice OŠ Ivana Mažuranića ponijele vrijedna znanja i iskustva

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Vinkovcima u svibnju su proslavili još jedan odobreni projekt. Naime, tada su saznali da je njihov projekt Zdravo je pravo odabran za sufinanciranje u okviru Erasmus+ programa.

Ovaj je projekt, napominju iz škole, nešto drugačiji od Erasmus+ projekata koje su dosada provodili jer ne uključuje suradnju sa školama, nego samo stručno usavršavanje nastavnika u području teme projekta: zdravlje i podučavanje o zdravom životu. Cilj je projekta osposobiti nastavnike za podučavanje o važnosti stvaranja i održavanja zdravih navika (dovoljno sna, pravilna prehrana, tjelovježba i boravak na otvorenom…) te osmišljavanje kurikuluma izvannastavne aktivnosti koja bi se bavila daljnjim njegovanjem zdravog životnog stila u učenika ove škole.

Prva osposobljavanja održana su u posljednjem tjednu rujna u Nicosiji – gradu koji je granicom podijeljen između Cipra i Turske Republike Sjeverni Cipar koju, doduše, nitko osim Turske nije priznao kao stvarnu državu, ali je unatoč tome granični prijelaz koji siječe Ledra ulicu, najveću ulicu grada, itekako stvaran.

Učiteljice Dinka Čorak i Darija Vištica su sudjelovale na tečaju nazvanom Poticanje zdravog životnog stila kod učenika (djece, mladih i odraslih), a učiteljice Mirjana Javor i Mirela Klarić su pohađale tečaj naslovljen Obrazovanje za emocionalno zdravlje: stvaranje pozitivne atmosfere među učenicima (djecom, mladima i odraslima).

Oba su se tečaja sastojala od niza predavanja i radionica kojima je osnovna namjena ohrabriti učenike da otvoreno govore o svojim emocijama, da priznaju problem bullyinga ukoliko se s njime susreću, da više borave na svježem zraku svjesni svih dobrobiti koje iz toga proizlaze, da se ne boje izaći iz svoje zone ugode kako bi se razvijali i postali bolji i uspješniji pojedinci. Zdrav životni stil uključuje i korištenje prirodne kozmetike o čemu se također učilo na ovome tečaju: objašnjeno je koje zdravstvene blagodati pružaju bosiljak, kadulja, menta, ali i nama manje poznat geranij. Na radionicama izrade kozmetičkih preparata sudionice su izrađivale sapune, kreme, tinkture od različitog bilja.

Sve naučeno će učiteljice OŠ Ivana Mažuranića podijeliti najprije sa svojim kolegama u školi, a uskoro i na županijskim stručnim vijećima kako bi i drugim učiteljima koji to žele omogućili stvaranje pozitivnije i zdravije klime u njihovim školama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno