22 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 5. lipnja 2023.

Sabaton i Accept na zajedničkom koncertu u Domu sportova

Više od autora

- vl promo-

Sabaton
Sabaton

Trenutno najeksponiraniji metal band na svijetu, švedski i power metalci Sabaton krenuli su na The Last Tour 2017. turneju. Turneja je do sada oborila sve dosadašnje rekorde i pravi je metal spektakl. Sabaton u svojim pjesmama opisuju bitke iz rimskog doba i samuraja pa sve do današnjih dana na čemu se temelji ovaj nevjerojatan show u kojem učestvuju brojni statisti obučeni u vojnike iz različitih povijesnih doba, na video zidu se prikazuje videosi posebno napravljeni za svaku pjesmu, tu je i pirotehnički show koji dočarava kao da se nalazite usred bitke o kojoj se pjeva u pjesmi, a na pozornici se nalazi pored ostalog oružja i čitav tenk.

Pored toga je njihov posljednji album ‘The Last Stand’ oborio sve dosadašnje rekorde i pobrao hvalospjeve tako od kritike kao i od publike, a gotovo svi dosadašnji koncerti na turneji su rasprodani.
Sabaton su jedan od rijetkih bendova koji ima konstantu dolaženja od svog prvog zagrebačkog nastupa 2007. kada su svirali sa Grave Digger i Therion u dvorani Boogaloo i prvi puta oduševili zagrebačku publiku. Ovo će Sabatonu biti šesti nastup u Zagrebu.

Od tada do danas Sabaton polako ali sigurno osvaja sve višlje pozicije u svijetu metala, postavši od male predgrupe, jedan od najvećih metal bendova današnjice, koji uredno sviraju kao headlineri na svjetskim metal festivalima, Također su svirali stadionske koncerte sa Iron Maiden, a najveći koncert im je na poljskom festivalu Przystanek Woodstock Festival gdje su svirali pred pola miliona ljudi. Taj koncert je naravno snimljen i objavljen na DVD-u ‘Swedish Empire Live’. Dobitnici su mnogih glazbenih nagrada uključujući Metal Hammer UK’s Golden Gods Award for Best Breakthrough Artist, a predzadnji album ‘Carolus Rex’ (2012). je dostigao platinastu tiražu.

Koncert će se održati u ponedjeljak 13. travnja u zagrebačkoj dvorani Doma Sportova gdje će pored Sabatona kao posebni gosti nastupiti njemačke heavy metal legende Accept koje su Sabaton sami izabrali za svoje goste za svoju turneju jer su Accept njihovi veliki uzori.

Accept
Accept

Acceptu korijeni sežu u kraj šezdesetih godina prošlog stoljeća ali prvi istoimeni album objavljuju tek 1979. godine. Godinu kasnije objavljuju album ‘I’m A Rebel’. Zanimljivo je da je naslovna pjesma izvorno napisana za AC/DC ali nikada nije objavljena. Bendu raste popularnost i najveći uspjeh postižu 1983. godine kada objavljuju album ‘Balls To The Wall’. Istoimeni singl postiže ogroman uspjeh i od tada ih poznaje široki krug rock i heavy metal publike. 1987. bend na kratko napušta pjevač i jedan od osnivača grupe Udo Dirkschneider. Iako se povremeno vraćao, tijekom devedesetih Accept ne održava kontinuitet izdavanja novih albuma i 2005. Udo definitivno napušta bend. 2009. godine u bend ulazi novi pjevač, Mark Tornillo, s kojime snimaju 3 vrlo uspješna studijska albuma. U zagrebačkom Domu Sportova bend će svirati presjek svih hitova iz svoje dugogodišnje karijere te će odsvirati svoj puni co-headlinerski koncert!


Uz Accept kao predgrupu Sabaton dovode još jednu metal atrakciju, švedski symphonic power metal band Twilight Force. Twilight Force su osnovani 2011. godine, a 2014. godine objavljuju svoj prvi album ‘Tales of Ancient Prophecies’ sa kojim odmah oduševljavaju metal fanove zbog svoje kombinacije symphonic power metala i folk metala pa tako i same članove grupe Sabaton. Njihovi orkestarski aranžmani, upotreba akustičnih tradicionalnih instrumenata, himničnog pjevanja i brzog power metal tempa jednostavno tvore dobitnu kombinaciju. 2016. godine objavljuju novi album ‘Heroes of Mighty Magic’ na kojem kao gosti sudjeluju Joakim Brodén iz Sabatona i Fabio Lione, pjevač talijanskog legendarnog power metal banda Rhapsody Of Fire.

Početak koncerta je najavljen za 19:00 sati, a cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 220 kn, te 250 kn na dan koncerta.

SABATON: THE LAST STAND [2016]

ACCEPT: STALINGRAD [2013]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno