Velike količine saharske prašine stigle su u zapadnu Europu i zapadni Mediteran prošlog vikenda. Kako najavljuju prognostičari, daleko najviše prašine zahvatit će zapadni Mediteran, odakle će nastaviti padati prema sjeveru. Kako će prašina putovati Mediteranom i početkom ovoga tjedna, tako neće zaobići ni Hrvatsku. Ova pojava sa sobom ne donosi nikakve ozbiljne posljedice, no ipak treba misliti na nekoliko stvari.

Naime, ono što se kod nas zapravo dogodi je da automobili često budu prljavi. Ta se prašina zna ponekad pomiješati i s peludi, pa ako padne kiša, čak i par kapi, može vam prilično zaprljati automobil. Najvažnije je da, s obzirom da su to jako kratke epizode i ne traju dugo, ne stvaraju zdravstvene poteškoće ili tegobe. Vozačima se savjetuje da pranje automobila odgode dok ne prođu oborine koje će sa sobom donijeti i saharsku prašinu.

Naime, mogućnost za kišu na Jadranu velika je već od danas, dok bi ona od sutra trebala stići i u ostatak Hrvatske. Sutra nas tako očekuje oblačnije i malo svježije vrijeme, te kiša. Bit će i vjetrovito uz umjeren i jak jugoistočni vjetar. U srijedu nam se vraćaju sunce i više temperature, ali neće još biti posve stabilno pa bi ponegdje mogla pasti još koja kap kiše. Slično vrijeme očekuje nas i u četvrtak.