3 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Sajam antikviteta ponovno u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-

Nakon epidemiološke stanke vinkovački sajam antikviteta ponovno se vraća, a prvi postpandemijski sajam održat će se u subotu na gradskoj tržnici s početkom u 7 sati te će trajati sve do podne.

Klub kolekcionara „Valens” osnovan je 2018. godine na inicijativu četvorice dugogodišnjih kolekcionara – Tomislava Mihaljevića, Branka Ribičića, Zdravka Lovrića te Ivana Peičića. Krenuli su sa svega nekoliko članova, a brojka je sada narasla na 25 kolekcionara, a na ovogodišnjem sajmu očekuje se najmanje desetak izlagača na 15 štandova.

Kolekcionarstvo je širok pojam i zasigurno ćemo na subotnjem sajmu vidjeti vrlo raznoliku ponudu starih predmeta. Bit će za svakoga ponešto, ljubitelji stripa, ploča, knjiga ili pak vojnih predmeta doći će na svoje. Kolekcionarski predmeti se mogu nabavit na razne načine, bilo to prekopavanja tavana ili podruma, posjećivanje sajmova, buvljaka ili trgovina specijaliziranih za antikvitete, a nerijetko se u današnjem dobu putem interneta može pronaći more starih i interesantnih predmeta. Iako svatko od nas očekuje kako će naići na izrazito rijedak, vrijedan, pa čak i skup predmet, istina je ipak malo drugačija jer kolekcionari svoje najvrijednije eksponate rijetko izlažu.


Organizator vinkovačkog sajma, Tomislav Mihaljević, otkrio nam je što bi sve u subotu moglo biti izloženo, ali i što kriju naši kolekcionari.

„Na sajmu se može naći stvarno svašta, od numizmatike, starog novca, militarije, vojne memorabilije, starih knjiga, ploča sve do starog nakita. U svojim kolekcijama ni ne krijemo puno toga, ljudi skupljaju ono što vole, najčešće je to, kao što sam naveo, numizmatika, zatim militarija i raznorazne vojne oznake i memorabilije iz Domovinskog rata. Neki pak vole Long play ploče, netko stripove i uglavnom se skupljaju takve stvari”, rekao je Mihaljević.

Draž ovakvih sajmova i prikupljanja predmeta je što možemo naletjeti na stvari koje ne viđamo svaki dan i na stvari koje pripadaju neki drugim, nerijetko udaljenim vremena te nas ti predmeti mogu podsjetiti na pojedina povijesna razdoblja, stoga svratite na tržnicu i pronađite nešto za sebe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno