Foto: Matea Karlović
Na inicijativu Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije, u velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru danas je održan sastanak na temu Zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koji je stupio na snagu u travnju prošle godine, a u srpnju ove godine na snagu je stupio Pravilnik o Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Nazočili su članovi upravnih tijela udruga poljoprivrednih proizvođača Vukovarsko srijemske županije i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, a cilj je bio upoznati predstavnike poljoprivrednih gospodarstava organiziranih kroz udruge s obvezama i prilikama koje pruža Zakon o OPG-u.
“Svi su dužni uskladiti se sa Zakonom tako da evidentiraju svoje proizvodne potencijale, dakle poljoprivredne površine, nasade, stoku, zgrade, mehanizaciju, opremu, sve što imaju”, kazao je Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu i infrastrukturu VSŽ.
Refrirajući se na Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Matić je istaknuo:” Ovo će biti bitna osnova za ustroj Hrvatske poljoprivredne komore jer će se članstvo definirati iz redova onih koji su se prijavili u Upisnik OPG-a. Dakle, time oni stječu status u upisniku, ali i sva prava i obveze koje proizlaze iz Zakona te zajedničkih poljoprivreda Europske unije. Također stječu snažniju pregovaračku moć pred Vladom, kupcima, posrednicima i dobavljačima. Smatram kako je jako važno da se što prije organiziraju kako bi osnažili sebe i svoju poziciju, odnosno dio svojih problema, koje ne mogu ili ne znaju sami nositi, prenijeli na leđa onih koji su izabrani”.
Načelnik Sektora za poljoprivrednu politiku Ministarstva poljoprivrede Marin Fak rekao je, ikzmeđu ostaloga, kako su prema novom Zakonu nositelji OPG-a oni koji su to i do sada bili prema Zakonu. “Biraju ih njihovi članovi, a to može biti fizička osoba koja ima više od 18 godina, pravno sposobna voditi ovakav organizacijski oblik kao što je OPG te ima prava i obveze iste kao i 2003. godine od kada je krenuo ovaj Upisnik. Posebno bih naglasio kako je jedina razlika u tome da poljoprivrednici moraju prodati višak proizvoda u neprerađenom obliku, ukoliko imaju te proizvode s dodanom vrijednošću moraju registrirati dopunsku djelatnost”, istaknuo je Fak.