7 C
Vinkovci
Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Sastao se Nacionalni krizni stožer, objavljene upute za uzgajivače peradi

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Nastavno na potvrdu prisutnosti virusa influence ptica podtipa H5N8 na farmi purana na području Koprivničko-križevačke županije u petak je održana prva sjednica Nacionalnog kriznog stožera. Osim osnivanja Nacionalnog kriznog stožera i Stručnog tijela za kontrolu i suzbijanje influence ptica na području Republike Hrvatske, osnovan je i Lokalni krizni stožer za područje Koprivničko-križevačke županije čija je zadaća koordiniranje kontrole i suzbijanja influence ptica na lokalnoj razini. Podsjećamo da su odmah po postavljanju sumnje na prisutnost influence ptica poduzete sve mjere u skladu s Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica, a kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti sa zaraženom farmom.

Provođenje mjera na predmetnoj farmi je u tijeku i podrazumijeva eutanaziju sve peradi zatečene na farmi, a eutanazija se provodi pod nadzorom Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Osim mjera na predmetnoj farmi određeno je “ugroženo i zaraženo područje” te će se sukladno tome po objavi Naredbe o provođenju mjera na zaraženom i ugroženom području dodatno odrediti mjere koje će se provoditi na tom području. Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske koja je na snagu stupila 17. studenoga, propisane su mjere koje obvezuju sve uzgajivače peradi na području cijele Hrvatske. Sukladno Naredbi, između ostalog, na području Republike Hrvatske obavezno je držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama.

Predsjednik Klastera jaja naše županije Mile Jurić iz Starih Mikanovaca, kojeg smo pitali da nam prokomentira ovaj posljednji slučaj ptičje gripe u Hrvatskoj, tvrdi kako kvalitetno organizirani proizvođači ne bi smjeli imati problema s ovom bolešću iako, kaže, nikad se ne zna.

“Mislim da oni koji odgovorno rade poslove s peradi nemaju razloga za strah. Mi recimo provodimo sve propisane mjere, koke su zaštićene po svim standardima, na vratima su dezinfekcijske barijere i u prostor ulazimo samo ja i još jedan radnik. Problem je nekontrolirani uzgoj gdje koke mogu doći u doticaj s divljim pticama. Problema bi mogli imati i naši proizvođači ekoloških jaja koji svoje koke moraju držati na slobodnoj ispaši. No, virus se pojavio na jednoj farmi u Koprivničko-križevačkoj županiji i nema nikakvih naznaka da bi mogao doći do nas”, priča nam Mile Jurić, koji u normalnim okolnostima dnevno proda od 2.500 do 3.000 komada jaja. Napominje da u klasteru mogu dnevno isporučiti oko 12 tisuća jaja, što je godišnje gotovo 4,5 milijuna jaja. Inače, cijena jaja na našem području kreće se od 70-80 lipa po komadu.

U mnogim djelatnostima zbog pandemije imaju problema s prodajom i plasmanom proizvoda, ali kada je prodaja jaja u pitanju to izgleda nije slučaj.

“Ne mogu reći da je korona kriza uzrokovala smanjenu prodaju jaja, dapače, prodaja ide vrlo dobro, no nama su problem sve veće cijene proizvodnje. Naime, sve više rastu cijene soje i kukuruza, a cijena jaja ostaje ista. Mi proizvođači iz tih razloga imamo velik promet i malu zaradu i to je ono što na muči”, kaže Jurić. Bolje bi, mišljenja je, prošli da su zaustavili proizvodnju i uzeli državnu potporu za proizvođače pogođene pandemijom nego što rade, a profit je sve manja i manje.

Obveze za posjednike koji drže perad:

  • obvezno redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu

  • obvezno prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije

  • za posjednike peradi s 5.000 i više jedinki propisane su minimalne biosigurnosne mjere koje su dužni redovito provoditi u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini

Karakteristični klinički znakovi bolesti:

  • iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti

  • potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka

  • sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu

  • značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta

  • živčane smetnje, grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje,

  • krvarenja krijeste i podbradnjaka

Iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju sve posjednike peradi da se pridržavaju propisanih mjera, da svaku sumnju na pojavu simptoma bolesti prijave ovlaštenim veterinarskim organizacijama na svojem području, a zbog velikog interesa javnosti posebno naglašavaju kako prisutni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno