Foto: Slobodan Trninić
Dugometražni igrani film, psihološki triler “F20” u režiji Arsena Antona Ostojića i produkciji Filmosaurus Rexa iz Zagreba nagrađen je Nagradom za najbolji dugometražni igrani film na 4. Međunarodnom filmskom festivalu Južnog konusa (Festival Internacional de Cine del Cono Sur) koji se od 21. do 24. svibnja održao u gradu Valparaiso u Čileu. Ta nagrada je ukupno sedmo međunarodno priznanje za film F20 koji je u međuvremenu ušao u još nekoliko službenih selekcija na festivalima u SAD-u i Španjolskoj.
Za Međunarodni filmski festival Južnog konusa u Čileu bilo je prijavljeno više od 800 filmova, dok je u službenoj konkurenciji za najbolji dugometražni igrani film bilo izabrano njih šest, i to iz Španjolske, Italije, Nizozemske, Argentine i Bugarske, pored F20 iz Hrvatske. Ocjenjivački sud su činili Julisa Paredes, Miguel Valencia i Abigail Ocanto, a popis svih nagrađenih filmova i više o samom festivalu možete pronaći na njegovoj službenoj stranici.
Ovo je već sedmo međunarodno priznanje za F20. Krajem travnja, montažer filma Dubravko Slunjski nagrađen je Nagradom za najboljeg montažera na 10. Dada Saheb Shalke međunarodnom filmskom festivalu u Delhiju u Indiji. U natjecateljskom programu sudjelovalo je 30 dugometražnih igranih filmova iz desetak zemalja, a više o festivalu možete pronaći na ovoj poveznici.
Osim toga, Arsen Anton Ostojić nagrađen je za Najboljeg redatelja igranog filma za ožujak, na manifestaciji Florence Film Awards, gdje su posebne pohvale žirija dobili i glumci Romina Tonković i Filip Mayer te grupa Mr. Albino za originalnu pjesmu za film, ‘Seven Days Amongst Your Hair’. Florence Film Awards svaki mjesec dodjeljuje nagrade međunarodnim naslovima, a najbolji kratkometražni filmovi prikazuju se u dvorani Filmske škole Immagina u Firenci. Popis svih nagrađenih naslova i filmaša možete pronaći ovdje.
Uz to, F20 je u ožujku nagrađen i dvjema nagradama na Oniros Film Awards, koji se također održavaju jednom mjesečno. Arsen Anton Ostojić i tamo je proglašen najboljim redateljem dugometražnog igranog filma, a sam film proglašen je najboljim trilerom.
Svoje prve međunarodne nagrade, film je dobio početkom ožujka na 4. izdanju Indijskog filmskog festivala u Hyderabadu: za najbolju režiju  (Arsen A. Ostojić) te za montažu (Dubravko Slunjski).
Dugometražni igrani film F20, nastao u režiji Arsena A. Ostojića, prema scenariju Hrvoja Sadarića, je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Dario Domitrović, Dušan Maksimovski, Dominik Krnjak, Tomislav Hleb), a međunarodnu premijeru imao je u natjecateljskom programu 22. Black Nights Film festivala u Talinnu.
U filmu je riječ o mladoj djevojci Martini, koja ljeti raznosi pizze radeći u maloj pizzeriji svog oca, iako mašta o odlasku na Zrće. Upoznaje povučenog mladića Filipa koji igra videoigre i neprestano naručuje pizze te ga nagovori da prekrše zabrane njenog oca, ukradu novce i pobjegnu na more u provod. Međutim, njen san se uskoro pretvara u najgoru noćnu moru.
Izvor: HAVC