Kontaktirajte nas

Glazba

Segutra u novom singlu “Sunce” donosi prizvuk istarskog funka!

Objavljeno

-

Foto | Danilo Caković 

“Segutra” na istarskom dijalektu znači “jutros”. Jutro je razdoblje odmah nakon buđenja, simbol je svježine, novog dana, nadahnute produktivnosti, mirne energije. Jutro budi i osvježuje. Tako i u ovoj glazbenoj maniri Segutra unosi lagani povjetarac u ova vruća, suncem “spržena” jutra, a taj specifičan glazbeni sadržajni format donio nam je spoj rocka, bluesa sa primjesama melodičnog popa, i izvorne istarske glazbe.

Nosilac ponovnog rođenja Segutre, koja je nastala još 2008. godine, ove moderne proširene, domaće fameje(obitelji) je Tasha – Nataša Petrić (maat, Bastardz), sa svojom neizostavnom, znalačkom, istrijanskom, kako ona kaže “škvadrom mobile” i njenim proširenim, uvezenim članovima koji nam svi zajedno donose singl s nadolazećeg albuma – “Sunce”, ljetnu gruvijadu na istrijanski način.

U funky ritmu, istarski tonovi poprimaju neki novi, osvježavajući i pitkiji okus, u kojem je dijalekt egzotičan začin za bolje štucigivanje (podbadanje). Pjesma je snimljena još 2016. godine, ali kako kažu iz Segutre, očito je čekala neki novi dan koji se dogodio upravo jutros, a u međuvremenu istrijanska fameja se proširila, kako to u zadnje vrijeme postaje i pravilo modernih obitelji.

“Da nastavimo tradiciju originalne postave, “uvezli” smo i pridružene članove, one koji su zaslužili pravi pijat domaće istrijanske maneštre..haha…” – poručila nam je Tasha te dodala kako je pjesma ‘Sunce’ jedna igra, neobavezna, vedra i šaljiva priča koja istovremeno može i ukazati na aktualne tematike globalnog zatopljenja ‘jer u svemu naši suncobrani su mali, moramo bježati u hlad, jer ono sve više peče.”

“Život je jedna velika igra, a mi smo u trenutku neke prolaznosti njome počašćeni. Naš najveći umjetnik je priroda! Ona nas uči balansu, sve dok  poštujemo trenutnu spoznaju koja nas zaustavlja. Ne uzimajmo se previše ozbiljno, budimo fleksibilni, okrenimo se svim osobnim iskustvenim promjenama, ostanimo otvoreni za primanje drugačijeg, i budimo pozitivni, u tom rastu prema sebi. Uvijek i onda, darujmo osmijehe, jer ništa nije toliko važno da se ne možemo nasmijati. Smijmo se od Segutra (Jutros).” – rekla je Tasha o pjesmi koju autorski potpisuje Tonči Horvat Hus, a u tekstu mu se pridružio Andy Ninvalle (rap).

Uz Tashu Petrić, proširenu fameju Segutre još čine: Alen Spada – Špada (veslo-gitara), Boris Bošković – Boro (bajs–bas), Dušan Kranjc – Dule (konzerve-bubanj), Kristian Terzić-Kiki (tipke-klavijature), Miron Hauser – Miron (trombivanje-trombon), Branko Sterpin – Bringe (rompivanje-truba), Ivica Premelč – Ywek (škripade-saksofon), Andy Ninvalle aka Stewlocks – Andy (brontulivanje–rap), i Tasha Petrić na vokalu (čakulivanje). Tonči Horvat – Hus Tončo (mužika, beside, bobići(tajna), začini ovi-oni, ča će mi ki, ki će mi ča – glazba, tekst, produkcija i mix), Miron Hauser – Miron (začini ki peću, za one malo jače igrače – aranžman za brass sekciju), Dragutin Smokrović – Smokva (domaće istrijansko, extra djevičansko maslinovo ulje, ocat od smrikve(smokve) u kapima – mastering), Danilo Caković – Caki (tavaja(stoljnjak) spod(ispod) pijati(tanjura) – kamera, montaža, kolor korekcija) i Stelio Pauletić – Pol (oni ki(onaj koji) je šporka(sprljao) bilu tavaju(bijeli stoljnjak) sa smihon(smijehom) – karikature).

Pensan(mislim) da su sada svi za bankon(stolom), ko ki fali(ako netko nedostaje), neka se leva(pokrene)! Nemojte ča(što) zamiriti(zamjeriti)!! Dosta je čakulivanja(čavrljanja), gremo isti(idemo jesti)!

Film i glazba

Izvrsni Doringo objavili svoj treći studijski album koji se zove “Budem Budem”

Objavljeno

-

Napisao/la

    45 pregleda

Foto: Doringo promo

U ponedjeljak 25. listopada objavljen je treći dugosvirajući album “Budem Budem” glazbenog sastava Doringo, koji istražuje područje instrumentalne glazbe, protežući se stilski od rocka preko jazza pa do world musica.

Album je snimljen tijekom ljeta ove godine a u njegovom nastanku su sudjelovali stalni članovi benda: Damir Mihaljević (bubanj), Mihovil Jurdana (bas gitara), Mak Murtić (flauta i saksofon), Lucija Stanojević (violina), Nika Bauman (flauta) te lider grupe Dinko Čvorić – Doringo (gitara i produkcija).

Kao gosti na albumu “Budem Budem” sviraju: Orjen Riđanović (solo gitara), Mario Petrinjak (bubanj), Aldo Foško (bas klarinet), Krunoslav Kobeščak (udaraljke), Danijel Maoduš (akustična gitara), Franjo Stojaković (klarinet, saxofon), Fred Lanz (klavijature) te Fran Krsto Šercar (udaraljke).

Album je objavljen za diskografsku kuću Hitchtone Music & Promotion te je dostupan putem digitalnih platformi kao i na CD-u. Snimljen je u Studio Svemir, Gringo’s Gate Studio & bOravArt Studio. Miks i mastering albuma napravio je Doringo u suradnji s Gringo’s Gate Studiom. Doringo potpisuje i naslovnicu albuma.

Sve je počelo 2006. godine osnutkom benda Šta ima? koji je kroz mnogobrojne postave (točno njih 8) isprofilirao zvuk i želje jednog od autora. Taj autor je Dinko Čvorić – Doringo, koji je i nazvao sastav po sebi nakon raspada matičnog benda. U formi trija koji čine Doringo (gitara), Mihovil Jurdana (bas) i Damir Mihaljević (bubanj) počinju djelovati 2016. godine. Prvi album “Infography” izlazi 2017. a nakon njega nekoliko singlova te live snimaka da bi konačno drugi album “Gužva u Svemiru” izašao početkom 2020. Iste godine sastavu kao stalni članovi pridružuju se Mak Murtić (saksofon, flauta) i Lucija Stanojević (violina).

Glazba grupe Doringo je avanturistička i vodi vas na putovanje diljem globusa, što djelomično i opravdava često korišten termin “world music” priljubljen uz doringovo djelovanje.

Popis pjesama: 1. Jakna od teksasa | 2. Vikend u Jasmini | 3. Eshtafe | 4. Zdravo za gotovo | 5. Tri probe tjedno | 6. Kralj Tekstila | 7. Tepsikord | 8. Mekota

Nastavi čitati

Film i glazba

BluVinil objavili singl i spot “U predgrađu”

Objavljeno

-

Napisao/la

    47 pregleda

Foto: L.A.A. promo

Šibenski pop rock bend BluVinil predstavlja novi singl i video spot za pjesmu “U predgrađu” koja će se naći na njihovom nadolazećem drugom studijskom albumu.

Pjesma “U predgrađu”, stiže nakon singla “Heroji” i slijedi, sada već prepoznatljivu, retro estetiku benda. “U predgrađu” je drugi najavni singl našeg idućeg studijskog albuma, pod nazivom “Zna li itko tajnu srca?”. Baš kao i prošli singl “Heroji”, ova stvar u žanrovskom smislu kombinira disko glazbu i rokenrol, što je zapravo i definicija našeg zvučnog identiteta. Ovim spotom zatvaramo tu jednu retro trilogiju videospotova, koja uključuje i notorne “Apaše” i “Heroje”, poručuje BluVinil.

I ovoga puta s bendom je na produkciji radio Antonino Šimić iz Greenwood Studija. Za videospot je zaslužan Tomislav Dugandžić s kojim BluVinil nastavlja suradnju na kreaciji vizualnog potpisa benda, koji je postao neodvojiv od onog zvučnog.

Možda i najbrže rastući domaći pop rock bend, osvojio kritiku i publiku sa singlom “Apaši” kojom je zacementirao svoju poziciju u radijskom eteru, a istoimeni album prvijenac je završio na listama najboljih godišnjih albuma. Nakon što je najavni singl novog albuma “Heroji” nastavio put osvajanja radijskog etera diljem Hrvatske, kao i streaming servisa, dok je bend ljeto obilježio odličnim nastupima uživo, BluVinil predstavlja novi singl.

“U predgrađu” je još jedna najava drugog albuma koji će biti obavljen za LAA. Novi pjesma BluVinila dostupna je i na svim streaming servisima.

Nastavi čitati

Film i glazba

Osam godina nezavisne etikete PDV Records!

Objavljeno

-

Napisao/la

    32 pregleda

Foto: PDV records press

Nezavisna etiketa PDV krenula je s radom na simboličan datum 2. studenog 2013. godine tj. na Dan mrtvih koji u svojoj biti sadrži i svojevrstan stav, između ostalih taj je da se u trenucima umiranja diskografije s tim mogu baviti samo zaljubljenici bez kompromisa. Pogotovo kada je riječ o nezavisnoj sferi izdavaštva.

Posljednjih godinu dana izdavačke su ih aktivnosti vodile u raznim smjerovima. Sveukupno su objavili 11 izdanja. Našlo se tako mjesta za synth-wave/sax jazz zvukove projekta “l’after life by coco mosquito” Gordana Muratovića, elektroničke egzibicije Plazmaticka, novi album kultnog UK ska/dub/punk benda Inner Terrestrials, koji je suizdan s nekoliko nezavisnih europskih etiketa.

Objavili su i dobrotvornu kompilaciju aktera elektroničke scene naziva “Healing Sounds”, drugi album šibenskih alternativnih rockera Magul, drugi uradak mediteranskog/world music ansambla Vladimir & Kalafat, split izdanje dvaju prijateljskih HC/punk sastava Bijes zdravog razuma i Nula. Izdali su i treći album dub/hip-hop dua Kali Fat Dub te nastupni autorski singl kao najavu prvog albuma zagrebačkog reggae/dancehall benda One Dread.

Većina naslova izdana je u fizičkom obliku (LP/CD) dok su neka objavili ili (re)izdali isključivo u digitalnom obliku te ih je još nekolicina u pripremi za 2022.g.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Slavonijaprije 38 minuta

Na završnoj radionici proglašeni najbolji radovi inspirirani prirodnim ljepotama rijeka Slavonije

Trećom radionicom i dodjelom nagrada uspješno je u Andrijaševcima završen projekt Čitanjem po Bosutu. Projekt je to koji je još...

Slavonijaprije 2 sata

U prometnoj nesreći teško ozlijeđena 19-godišnjakinja: Nakon udara u kamion ispala iz automobila

U protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske evidentirane su dvije prometne nesreće. U prometnoj nesreći na odmorištu Rastovica autoceste...

Aktualnoprije 3 sata

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako...

Aktualnoprije 4 sata

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 4 sata

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 5 sati

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

koronavirusprije 7 sati

U Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze...

Aktualnoprije 7 sati

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili...

Najčitanije