Šest novih zaraženih, ukupan broj popeo se na 87

0
511

U 18,00 sati javnosti se obratio Nacionalni stožer civilne zaštite i otkrio nove informacije o pandemiji koronavirusa.

“Infektološkom obradom identicifirano je šest novih oboljelih, ukupno 87. Imamo 5 izliječenih, a ukupno je testirano 1171 uzorak. Hitna je intervenirala u 321 slučaju sumnje na bolest.”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je nabrojao gradove s evidentiranim slučajevima. Najviše ih ima u Zagrebu 41, Zadar 1, Varaždin 6, Slavonski Brod 1, Sisak 3, Rijeka 14, Pula 10, Osijek 7, Karlovac 1 i u Zaboku 3. 

“Također, evidentiran je još jedan slučaj u bolnicama. Sad ih imamo devet”, rekao je Krunoslav Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je Sabor danas usvojio zakone kojima se Nacionalnom stožeru omogućuju veće ovlasti. 

Rekao je i kako se mjere zatvaranja ugostiteljskih objekata primjenjuju od ponoći.

“Primjenjivat će se strože mjere socijalnog distanciranja. Priprema se odluka kojom će se u RH otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice – saune, knjižnice, muzeji, kazališta. Obustavlja se rad svih ugostiteljskih objekata i trgovina, izuzev onih koji prodaju hranu, lijekove, benzinske postaje…”, rekao je Božinović.

Najavio je kako će trgovci morati osigurati da se na ulazu u trgovine ne stvaraju gužve.

“Obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s mušterijama – frizeri, pedikeri i ostalo. Obustavit će se sva sportska natjecanja, rad teretana, održavanje izložbi, sajmova, plesnih škola. Obustavit će se i vjerska okupljanja.”, rekao je ministar.