Publikacija odgojitelja, prosvjetnih djelatnika i stručnih suradnika već petnaest godina kroči poljem odgojno-obrazovnoga djelovanja naše županije. Časopis  „Vukovarsko-srijemski učitelj“ iz godine u godinu doživljava recepciju uvaženih i eminentnih pedagoških stručnjaka koji su uvidjeli da Učitelj, u izdanju Ogranka HPKZ-a Vukovarsko-srijemske županije, ispunjava svoju prvotnu zadaću koja se odnosi na stručno usavršavanje svih djelatnika odgojno-obrazovnoga procesa. Povodom ove važne 15. obljetnice, danas je u prostorijama OŠ Josipa Kozarca Vinkovci održana promocija ovogodišnjeg izdanja koje je po mnogočemu posebno.

“U ovom broju autori uglavnom pišu o suvremenoj nastavi, različitim projektima, preventivnim programima, izvannastavnim i školskim aktivnostima i školskim natjecanjima. Posebna karakteristika jest i velik broj metodičkih priloga koja se protežu kroz gotovo sva odgojno-obrazovna područja. U metodičkim prilozima naglasak je na primjeni suradničkog učenja, učenja životnih vještina, učenja učenja te učenju otkrivanjem putem rješavanja problema“, rekla nam je Kata Piršljin, pedagoginja OŠ Josipa Kozarca i predsjednica Ogranka Hrvatskog pedagoškog književnog zbora Vukovarsko-srijemske županije. “Zapravo, kroz ovaj rad već se polako približavamo Školi za život koja već sad promiče one vrijednosti koje ćemo razvijati kada se u školama od sljedeće školske godine počne s novim programom.

Časopis na tristotinjak stranica donosi niz članaka iz kojih je vidljivo da autori tekstova prate novitete na pedagoškom polju. Bitan je razvoj poduzetničkih kompetencija koje se temelje na razvoju učenika kao poduzetnih, kreativnih i samostalnih osoba spremnih na prihvaćanje promjena i preuzimanja rizika, stoga ove kompetencije razvijaju učeničko samopouzdanje i pripremaju ga nadolazeće životne izazove. Daje se i prikaz supervizije u sustavu obrazovanja i socijalne skrbi za djecu koja omogućuje prosvjetnim djelatnicima njihovo osobno, socijalno i profesionalno napredovanje. Budući da je 2018. bila godina kulturne baštine, u časopisu se nalaze i tekstovi koji žele osvijestiti vrijednosti očuvanja kulturnoga identiteta naše županije.

Osim pedagoginje, časopis je predstavila i dugogodišnja urednica, profesorica Ivana Petričević, koja je ovom prilikom istaknula: “Zajedničkim djelovanjem i pozitivnim stavom gradit ćemo moderno školstvo kojem je misija zadovoljan i sretan učenik koji će ovladati raznim vještinama i kompetencijama potrebnim za buduće cjeloživotno učenje. Pred nama je godina izazova, učenja i prilagođavanja suvremenim metodama i oblicima rada, odnosno strategijama rada, no uz znanja i vještine koje posjeduju autori članaka ne moramo brinuti o budućnosti hrvatskoga školstva. Učenik će biti u središtu odgojno-obrazovnoga procesa, a empatični i stručni učitelji bit će kreatori koji će prepoznati njihova htijenja i potrebe“. Dodala je i kako su sigurni u budućnost „Vukovarsko-srijemskoga učitelja“ i u boljitak suvremenoga školstva temeljenoga na strategijama koje će iznjedriti mlade naraštaje spremne za gradnju suvremene, europske i moderne Republike Hrvatske.