25 C
Vinkovci
Četvrtak, 26. svibnja 2022.

Sigurnost hrane je ključna tijekom uskrsnih blagdana

Više od autora

- vl promo-
Pravilan način odabira i kupovine hrane može smanjiti mogućnosti zaraze bolestima koje se prenose hranom, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske te pružaju nekoliko savjeta kojih se treba pridržavati prilikom blagdanske kupovine namirnica.

Prije svega treba izbjegavati kupovinu lako pokvarljivih namirnica i količine hrane koja se ne može potrošiti u roku od tjedan dana. Uvijek treba provjeravati rok trajanja proizvoda, a tržnicu se posjećuje u ranim jutarnjim satima kako bi se izbjegla kupovina namirnica koje predugo stoje na štandu. Preporučuje se izbor zasebnih namirnica u odnosu na grupno zapakirane kako bi se imao bolji uvid u njihovo stanje. Jaja treba pregledati jesu li čista i neoštećena. Mesne nareske treba staviti pokraj hladnih namirnica u košari, svježe meso u zasebnu vrećicu te čim prije osjetljive i zamrznute namirnice pohraniti u hladnjak i zamrzivač.

S obzirom na to da su neizostavan simbol Uskrsa, jaja su također i izvor bolesti porijeklom iz hrane. Kako bi se to izbjeglo, potrebno je pravilno postupati s jajima prilikom ukrašavanja i konzumacije pisanica.

Preporučuje se koristiti jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora. Treba im provjeriti svježinu tako da ih se stavi u čašu hladne vode, pri čemu svježe jaje ostaje pri dnu, a starije pluta po površini. Jaja treba skuhati neposredno prije bojanja, a može ih se bojati prirodnim bojama, primjerice koristeći ljusku luka i umjetnim bojama. U potonjih treba obratiti pozornost jesu li označene kao prehrambene boje. Kod ukrašavanja ispuhanih jaja, jaja treba očistiti mlakom vodom s dodatkom male količine deterdženta za čišćenje posuđa. Također, kao potencijalan izvor salmonele kod ukrašavanja sirovih jaja treba voditi računa da su sve površine i korišteni pribor dobro očišćeni nakon upotrebe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno