- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Povodom blagdana sv. Lucije, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci danas su prigodno sadili pšenicu.

Iako stare osobe kažu kako se u Slavoniji žito nekada znalo sijati i na blagdan sv. Barbare, 4. prosinca, kako bio što bolje naraslo do Božića, ipak se to najčešće činilo na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca.

“U okviru Adventa u Vinkovcima i radionica u Gradskoj knjižnici i čitaonici, s obzirom na to da je danas sv. Lucija, imamo prigodnu radionicu sijanja pšenice. Radionica je zajednička, za djecu i odrasle. Tu su djeca koja inače dolaze u igraonicu, sa svojim roditeljima i bakama. Ovo je još jedna lijepa suradnja s Društvom Naša Djeca Vinkovci i nastojimo da se što više djece, ali i odraslih okupi pred ove božićne dane, kako i mi suradnici tako i djeca i odrasli te da svi zajedno činimo jednu lijepu božićnu priču. Svim Lucijama ovim putem čestitamo imendan!”, istaknula je ovom prilikom Sonja Šimić, voditeljica Dječjeg odjela u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci.

Prije samog sijanja žita djeca su poslušala priču “Baka snijeg” koju je ispričala voditeljica Bajkaonica i volonterka Društva Naša Djeca Vinkovci, Snježana Matak.