Na uzorku od 551 škole, bez podataka iz Istre, Sindikat hrvatskih učitelja objavio je kako je danas u školske klupe u Hrvatskoj sjelo 2772 od ukupno 156.627 učenika nižih razreda osnovne škole, odnosno 1,77 %.
Prema objavljenim podacima najmanji postotak učenika u školama imaju Koprivničko-križevačka županija (0,10 %) i Zagrebačka županija (0,12 %). Najviši postotak imaju Zadarska županija (3,90 %) te Ličko-senjska županija i Grad Zagreb (3,42 %).
Prema podacima Sindikata hrvatskih učitelja u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 5644 učenika nižih razreda osnovne škole danas je u škole došlo njih 84 ili 1,49 %.
“Nastavno uz ovaj, očekivano nizak, postotak učenika dobiven na uzorku od 551 osnovne škole te izjave predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja da se vodi „kampanja – nemojte slati djecu u školu“, samo podsjećamo da su ti isti predstavnici MZO-a (uključujući i samu ministricu) u svojim ranijim izjavama više puta naglasili kako roditelji, u Izjavi o dolasku učenika u škole, moraju potpisati da su pročitali upute HZJZ-a, a u kojima jasno stoji: „Potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave kod kuće, u svim situacijama kada je to moguće.“, stoji u objavi na službenoj web stranici Sindikata hrvatskih učitelja.
“Ranije navedeno jasno pokazuje da ministrica, osim što uspješno vodi kampanju prebacivanja odgovornosti, očito smatra da Upute HZJZ-a i njene vlastite Preporuke (u kojima je navedeno da se iste „ne mogu razmatrati odvojeno od uputa HZJZ-a“) ne bi trebalo provoditi jer uvažavanje istih predstavlja „neodgovorno ponašanje“. Sva daljnja objašnjenja smatramo suvišnima!”, navodi se u objavi.