Novinarstvu prijeti kriza nalik onoj iz 2008. godine, a novi krug osiromašenja novinara, gašenja radnih mjesta, rezanja materijalnih prava i smanjivanja vrijednosti rada je pred vratima, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske naglasivši važnost čuvanja radnih mjesta u medijima.

„Zbog opasnosti koja globalno prijeti od pandemije koronavirusa, a svjesna važnosti uloge medija u toj situaciji, Njemačka je ovih dana radnike u medijima stavila na listu “sistemski relevantnih zanimanja”, uz bok s policajcima, vatrogascima i medicinarima. I nije to neobično jer u doba lažnih vijesti važnost profesionalnih medija nikad nije bila veća, ali nažalost još nedovoljno prepoznata“, stoji na početku priopćenja. No, za razliku od Njemačke, ističu, u Hrvatskoj su počela otpuštanja honorarnih suradnika i drastično smanjivanje radnih prava i primanja medijskih djelatnika.

Novinari su danas ti koji građane obavještavaju o situaciji s pandemijom koronavirusa, o mjerama zaštite, uputama Civilnog stožera i zaslužni su za to da građani razlikuju točne informacije od lažnih vijesti. Uz sve to, posao novinara je da informira javnost i o svim ostalim događajima, da hoda po gradu opasnom po život, da stoji na presicama bez zaštitne opreme. Ako novinari ne mogu raditi svoj posao, ako dobiju otkaz, ako nemaju od čega živjeti, javnost će biti uskraćena za važne informacije.

Upravo su točne, pravovremene i provjerene informacije koje su građanima prenijeli mediji u velikoj mjeri pridonijele relativno povoljnoj epidemiološkoj situaciji u RH. Usto, napominje se, mediji su osigurali građanima sadržaje koji im olakšavaju ostanak kod kuće i svakodnevno ih upućuju kako se u određenim situacijama odgovorno ponašati.

Demokracija u Hrvatskoj ne može dopustiti novu eroziju medijskog sektora jer s njome nestaje i informiranost građana. Onemogućiti novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa svim pravilima struke imat će pogubne posljedice po javnost, demokraciju, ali i političko ozračje u zemlji, pa se od Vlade još jednom traži da se uvaže njihove predložene mjere, prije svega, za očuvanje radnih mjesta novinara, ali i sprečavanje smanjivanja plaća i otkazivanje suradnje vanjskim suradnicima.

Posljedica ekonomske krize iz 2008. godine bio je nezapamćen i trajni gubitak radnih mjesta u novinarstvu. Polovica novinara u Hrvatskoj koji su imali sreće zadržati posao u struci ili pronaći novi, nisu prošli bez posljedica, osjetno su im smanjeni prihodi.

„Novi krug osiromašenja novinara, gašenja radnih mjesta, rezanja materijalnih prava i općenitog smanjivanja vrijednosti rada u medijima je pred vratima“, upozoravaju iz Sindikata.