28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Sindikat traži izmjene epidemioloških mjera u vrtićima

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Sindikat obrazovanja, medija i kulture upozorio je danas na otežane uvjete rada u dječjim vrtićima i jaslicama, zatražio dodatna zapošljavanja i prilagodbu epidemioloških mjera te poručio resornom ministarstvu i epidemiolozima da rješenje čekaju do ponedjeljka.

„Dva tjedna od početka pedagoške godine jasno je da mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ne funkcioniraju u dječjim vrtićima. Odgojitelji i spremačice rade po deset do 12 sati i padaju od iznemoglosti“, upozorila je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture, udruženog u Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Sindikat traži dodatno zapošljavanje odgojitelja i spremačica te mogućnost da spremačice borave u prostorima s djecom, kao i da se odgojiteljima omoguće dežurstva u barem dvije skupine djece. “Tražimo rješavanje pod hitno. Ako do toga ne dođe, pozvat ću svakog radnika u vrtićima da prekine rad jer to je njegovo pravo”, poručila je Žilić.

Sindikat je danas uputio dopis Nacionalnom stožeru civilne zaštite, ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu i ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku da se nađe rješenje za predškolske ustanove, a odgovor očekuju do ponedjeljka, za kada su najavili i konferenciju za novinare ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kao najkritičniji problem izdvojili su da se skupine djece ne smiju miješati, nema zajedničkih dežurstava odgojitelja, a spremačice ne smiju ulaziti u prostore gdje borave odgojitelji s djecom. Očekuju da ih se ozbiljno shvati i da do ponedjeljka epidemiolozi pronađu rješenja.

Žilić je istaknula kako problemi u vrtićima i jaslicama postoje na području cijele Hrvatske, no najteže je u velikim gradovima, u kojima su i dječje grupe najveće. Zbog epidemije velik je broj zaposlenih u samoizolaciji, a uoči sezone viroza i gripe očekuju daljnji porast bolovanja i povećanje pritiska na radnike koji odrađuju dodatni posao.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno