Foto: N1

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava danas su održani još jedni razgovori Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. 

Zahtjev za rast osnovice 3+3+3, 2.500 kuna božićnica, povećanje proračunske osnovice na 5.000 kuna i povećanje dara za djecu s 500 na 600 kuna. Dogovorili smo se da se detektira zajednički stav oko toga koliko plaće u javnom sektoru zaostaju za drugim dijelovima društva, navodi predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Dodao je kako će se provesti mini analiza ‘koja će poslužiti tome da imamo zajednički stav Vlade i sindikata.

Ona velika analiza je promjena cjelokupnog sustava plaća i neće sigurno biti napravljena prije izbora. Ta promjena sustava plaća nema veze s ovom mini analizom, radi se o osnovici, objasnio je Ribić te dodao kako se u utorak štrajka na fakultetima.

Predsjednik Nezvisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nije bila na sastanku te da očekuju poziv.

Sindikati prosvjetnih radnika u štrajku traže izjednačavanje koeficijenta složenosti poslova na 1,406 postotna boda, a Vlada bi na ovom sastanku trebala dati posljednju ponudu, piše N1.

Nije dobro za sindikalnu scenu da se sindikati  javnih i državnih službi prepucavaju i da netko priča što bi trebalo a što ne bi trebalo biti. Cilj nam je isti, a to je poboljšanje materijalne situacije i stanja naših zaposlenika u javnim i državnim službama, izjavio je nakon sastanka predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić. 

Ministar rada Josip Aladrović naglasio je da će plaće u prosvjeti i ostalim javnim službama, dok u Ministarstvu budu analizirali sustav plaća u idućih šest mjeseci, porasti kroz dizanje osnovice za 6,12 posto, po principu 2+2+2, i to početkom, sredinom i krajem sljedeće godine. Ako sustav plaća ne bude uređen do kraja lipnja, prosvjetarima će koeficijenti biti povećani za dva posto.

Sindikalisti su najavili da će pisanu ponudu Vlade, nakon što je dobiju, poslati na referendum svojim članovima.