Od danas u hrvatskim osnovnim i srednjim školama nema nastave, a takvo će stanje trajati sve dok svi zahtjevi prosvjetara ne budu ispunjeni. Naime, na današnjoj su medijskoj konferenciji sindikati izvijestili da su na jučer održanoj zajedničkoj sjednici oba tijela jednoglasno donijela odluku da od danas štrajk ide na frontalni način.

“Štrajka cijela Hrvatska, svakog dana, sve do ispunjenja naših zahtjeva, ovo je novi pritisak na Vladu, jer preko 90 posto članova sindikata srednjih škola danas je u štrajku. Ovo je odgovor zaposlenih u sustavu obrazovanja na prijetnje da dani u štrajku neće biti plaćeni. Ovo je postala borba za dostojanstvo i za naš status”, poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Dodao je da sindikati neće samo održavati štrajk nego će i pokazati svoju vidljivost gotovo svakog dana. Tako će sutra pokazati vidljivost s mini-akcijom pod nazivom “Potrubi za obrazovanje”. Od hotela Sheraton do Arene Zagreb bit će raspoređeni njihovi ljudi s transparentima. Jučer su dogovorili i da će u svim gradovima u kojima imaju članove, najmanje na jednom raskrižju od 13 do 14 sati aktivisti držati transparente s natpisom Potrubi za obrazovanje.

Danas je najavljena još jedna konferencija, koja je na rasporedu sutra u 11 sati, ali i mini prosvjed na Trgu sv. Marka u četvrtak. U ponedjeljak će pak prosvjetari prosvjedovati na Trgu bana Jelačića.

Medijsku konferenciju za danas u 14 sati najavila je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.