Štrajk prosvjetara danas se održava u tri županije: Primorsko – goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.  Sindikalist Branimir Mihalinec je izjavio da je odaziv iznad 80 posto.

Sutra štrajkaju škole u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nezadovoljni današnjim sastankom s predstavnicima Vlade, sindikati u obrazovanju brzo su ga napustili te time dali glasnu poruku o svom stajalištu.

”Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, nakon uvodnih rečenica postavio je pitanje predstavnicima Vlade – ima li Vlada određen termin za sastanak sa sindikatima koji su u štrajku, za rješavanje njihovih zahtjeva. Nakon razmišljanja predstavnika Vlade, dobili smo odgovor da Vlada ne zna”, rekao je Mihalinec dodavši da su na sastanku bili ministar financija Zdravko Marić i ministar rada Josip Alardović. Iz sindikata poručuju da nisu dobili odgovor na pitanje kada će biti razgovor o koeficijentima te da nisu imali razlog za nastavak razgovora.

“Ovo je simboličan potez, ima dovoljno predstavnika sindikata koji su ostali na sastanku i koji mogu pregovarati o osnovici, rekao je Mihalinec.

“Što kada ne znaju, a javno objavljuju preko medija, od premijera na dalje, da su ovo pregovori koji rješavaju pitanje zaostajanja plaća u obrazovanju, a mi znamo da to nije, da pregovori o osnovici ne rješavaju pitanje zaostajanja plaća u obrazovanju, nego pitanje zaostajanja svih plaća javnih službi za ostalim plaćama u zemlji i da mi u tim pregovorima ne želimo sudjelovati tako dugo dok ne riješimo naš problem. Imamo naše predstavnike koji će dalje pregovarati o osnovici za plaće. To su ostali sindikati javnih službi kojima većini dajemo naše povjerenje da će dobro i kvalitetno pregovarati naše zahtjeve. Ne želimo biti pokriće premijeru da mi sada razgovaramo o našem zahtjevima kada razgovaramo o osnovici, jer to nije istina. Mi na to nemamo pravo. Na to nas obvezuju naši članovi”, rekao je Mihalinec.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja je komentirala da će štrajk trajati dok se ne riješe njihovi zahtjevi, a sindikalisti i dalje tvrde da imaju dovoljnu podršku svojih članova da se štrajk nastavi te da imaju razrađen i plan do kraja sljedećeg mjeseca. Znaju da će nadoknade nastave morati biti, ali u svojim zahtjevima i dalje ne popuštaju.

Štrajk se nastavlja i u visokom obrazovanju pa će se tako na fakultetima održati u srijedu 30. listopada.