Danas za 10 sati zakazana je redovna konferencija za novinare na kojoj bi sindikati u školstvu trebali najaviti slijedeće korake i objaviti rezultate referenduma. Podsjetimo, sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. Vladina posljednja ponuda bila je povećanje osnovice za 6,12 posto u sljedećoj godini, izrada analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Štrajk u školama počeo je prije mjesec dana, a kako je riječ o cirkularnom štrajku u kojem svakog dana štrajkaju druge županije, učenici su dosad izgubili šest do sedam dana nastave. Prema nekim navodima u Ministarstvu znanosti i obrazovanja razmišljaju o produljenju školske godine, a samim time će se odgoditi i matura.

Prosvjetari smatraju da se bore za pravdu, no s takvim se stavom ne slažu svi. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je jučer da štrajk zaposlenih u školama ugrožava pravo djece na obrazovanje te je pozvala na dodatne napore za njegovo okončanje.

“Štrajk zaposlenih u školam zbog načina njegova provođenja i trajanja izravno utječe na sferu zaštite prava i interesa djece te nesporno ugrožava pravo djece na obrazovanje zajamčeno Ustavom i Konvencijom o pravima djeteta. Provođenje bilo kojeg štrajka u praksi ne bi smjelo stvarati veće posljedice za djecu”, upozorava pravobraniteljica.

Napomenula je i da da zbog nepostojanja vremenskog ograničenja trajanja štrajka i načina na koji se on provodi on stvara probleme učenicima, roditeljima i svima uključenima u odgojno-obrazovni sustav.