Foto: Sindikat hrvatskih učitelja

Vlada i prosvjetni sindikati, nakon mukotrpnih pregovora, dogovorili su da će Uredba o koeficijentima biti donesena iduće godine, a plaće prosvjetarima povećat će se preko kompenzacijskih dodataka koji će ići uz podizanje osnovice u sklopu Temeljnog kolektivnog ugovora.

Prosvjetarima su ponuđeni dodatci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine), zatim povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine) što je ponuđeno svim sindikatima javnih i državnih službi. Vlada nudi i ‘osigurač’ od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima.

To će povećati plaće za 10,4 posto u idućoj godini. No, veliko je pitanje hoće li takav dogovor prihvatiti sindikalno članstvo. Sindikat hrvatskih učitelja na svojoj je Facebook stranici objavio kako ponudu Vlade smatra neprihvatljivom te pozvao članstvo da se danas i sutra izjasni o ponudi. U srijedu i četvrtak trebala bi se o prijedlogu izjasniti sindikalna tijela i ako bude prihvaćen, nastava će početi u petak.

Premijer Andrej Plenković nakon “aktualnog prijepodneva” odgovorio je na konstataciju novinara da su “učitelji odlučno poručili ne” onome što im Vlada nudi. Poručio je kako su zapravo SDP-ovi ministri i Vlada smanjivali koeficijente i dodatke, ukidali regres i, božićnice. “Sindikati su mi jučer rekli “gospodine premijeru, mi se nadamo da se vi ne želite inspirirati SDP-om”, kazao je Plenković. Dodao je kako njegova Vlada vodi razumnu i racionalnu politiku u skladu sa zdravim gospodarskim rastom. Na pitanje je li zabrana štrajka opcija, odgovorio je da se sada o tome ne razgovara te da treba pustiti da sindikati obave svoje interne procedure.

Na pitanje zašto ne poveća koeficijent prosvjetarima kako oni traže, odgovorio je: “Kad zatvorimo jedan sektor, odmah dolazi drugi. To je nešto što smo već doživjeli. Morate razumjeti, netko mora imati širu odgovornost za funkcioniranje Vlade za ostanak u okviru onoga načela trošimo koliko možemo. Ako mi napušemo balon i prihvatimo baš sve zahtjeve svih, sve će eksplodirati. Prolit ćemo sve mlijeko koje smo ove tri godine kupili”, rekao je.

Internetska kampanja učitelja i nastavnika s porukom “NE”

Na facebook stranici Sindikata hrvatskih učitelja objavljuju se fotografije iz osnovnih škola diljem Hrvatske na kojima učitelji poručuju da ne prihvaćaju ponudu Vlade, držeći natpise “NE” u rukama. Fotografije s istom porukom dijele se i u drugim grupama koje okupljaju nastavnike i učitelje na društvenim mrežama.