Skladba “Crveno lišće” najavljuje dugoočekivani  kantautorski album Roberta Funčića, cijenjenog riječkog skladatelja i producenta. Album ‘Dječak, brod, čempres’ nastajao je tijekom nekoliko godina, dozrijevao kao vino i sada je stiglo vrijeme za glazbenu degustaciju.
Iako vrlo samozatajan umjetnik, Funčić je poznato ime na glazbenoj sceni, posebice riječkoj, autor je mnogih uspješnica raznih domaćih izvođača, a potpisuje i debi – album Tine Vukov “Tuga dolazi kasnije”. Autor i gitarist je legendarne grupe Xenia, a kao producent je prisutan i na mnogim albumima i snimkama riječkih rockera (Grad, En Face, Damir Halilić-Hal), jazzera (Quartet Sensitive, Denis Razz, Henry Radanović, Matija Dedić), solista (E.N.I., Carla Belovari) i mnogih drugih. Uz višestruke nominacije, dobitnik je nagrade Porin.
Ovim albumom prvi put predstavlja svoje kantautorske materijale, a opisivanje vlastitih pjesama Funčić prepušta drugima jer, kako kaže, svatko ih doživljava drugačije, osobno, ovisno o trenutku slušanja i raspoloženju. Ipak jedno je izdvojio, nešto što je zajedničko svim pjesmama na albumu, a to je osjećaj prolaznosti. Taj lajtmotiv skriven je i u naslovu albuma, sastavljenom od imena pjesama, koja tako poredana, simboliziraju životni put. DJEČAK = djetinjstvo, mladost, BROD = rad, zrelost i ČEMPRES = starost, smrt.
Robert Funčić: Dječak, brod, čempres | Design: Igor Kelčec
U počimanju rada na albumu, Funčić je između ostalih imao podršku svog dugogodišnjeg prijatelja, vrhunskog riječkog glazbenika Vave Simčića: “Vava je jedan od nekoliko mojih prijatelja koji me godinama nagovaraju da se posvetim radu na vlastitom CD-u, a zaboravim pisanje za druge…”
Nekoliko godina i puno odrađenih studijskih sati kasnije, uz podršku i zajednički rad s prijateljima, riječkim glazbenicima, pred nama je vrhunsko ostvarenje legendarnog autora kojim priča o prolaznosti života i trenucima koji se pamte.
Svoj doprinos stvaranju albuma dali su i Ivan Popeskić (klavir), Joško Serdarević (bubanj), Maja Veljak (viola, violina), Ira Popović (violončelo), Denis Razz (saksofon), Henry Radanović (bas), Mario Šimunković (električna gitara), Vanja Vitezić (udaraljke), Vid Veljak (violončelo), Aleksandar Valenčić (harmonika), Katarina Jurić (vokal), Ana Kučan Jakšić (prateći vokal), Robert Justinić (prateći vokal) i Krunoslav Veršić (udaraljke), Marinko Radetić (bas), Igor Lesica (truba), Toni Lesica (trombon), Kevin Cerovac (saksofon).
Vizualni identitet albumu je, uz autorske fotografije dao Igor Kelčec – iCC Kelcec.