“Naslov albuma “Biser, ambra, jantar” metafora je za transformaciju boli u ljepotu. Sva ta tri dragocjena materijala nastaju iz muke i boli: biser iz školjke koju zrno pijeska ozljeđuje i muči dok prerasta u biser, ambra je tvar koja oblaže oštre neprobavljive kljunove mekušaca kojima se hrane kitovi i koju izbacuju iz sebe da bi je ljudi skupljali i koristili kao skupocjenu supstancu u proizvodnji parfema. Jantar konačno, nastaje od smole koju pušta ozlijeđeno drvo. U sve tri instance bol se transformira u nešto vrijedno i više ne žulja, nestaje. Svjestan sam da se bol i rane prodaju najbolje, da suze uvijek imaju prođu. Ali ja sam sebi davno obećao (kaže naslovna pjesma) da me neće čuti na placu vikati “Biser, ambra, jantar”… Srđan Sacher
Sacher: Biser, ambra, jantar (2019. ) | Vizual | Vizual: Daniel Ille
Povratak na scenu “totalno drukčijeg od drugih”, Srđana Sachera i njegovog novog benda Sacher, najavljenog singlom i video spotom “Mene nisi nikad volila”, nastavlja se objavom drugog po redu singla – pjesme “Vrijeme stalo”.
I dok je prvi singl “Zaherovski kompleksna pjesma, naizgled melankoličnog naslova ali koja puca  od energije”, novi nas singl podsjeća da u svakoj Sacherovoj pjesmi ima više muzike nego inače u cijelim albumima. Pričati o pjesmama iz srca i iz duše totalno je profanirano, ali ne znamo otkud je te pjesme isčupao. Sacher sam kaže da ih je vuduom dozvao odonda, i možda mu trebamo povjerovati. Oba singla uvod su u novo Sacherovo dugosvirajuće remek djelo – album intrigantnog naslova – “Biser, ambra, jantar”, koji je dostupan u fizičkom i digitalnom obliku od ponedjeljka 23. rujna. Dok slušamo pjesme s albuma, kao da smo se ukrcali u vlak koji nas vozi u neko drugo vrijeme kad je život bio pun života, u vrijeme koje možda nikad nije postojalo, ali moglo je i još uvijek stigne.
Glazbu i tekstove na albumu potpisuje Srđan Sacher, a u aranžmanima mu se pridružuje i ostatak benda Scaher kojeg, uz Sachera na basu, klaviru i Kymi, čine Filip Riđički (vokal, udaraljke), Ivan Beuc (6- i 12-žična gitara, bariton gitara, električni sitar), Miljan Bakić (akustična i električna gitara, prateći vokal) i Dragan Brkljačić Faca (bubnjevi, udaraljke).
Sacher, 2019. | Foto: Borislav Pešić Blagoja | Dallas promo
Za konačni zvuk albuma, prema Sacherovim riječima, najzaslužniji je producent Zvonimir Dusper-Dus, koji je, kroz njihovu višemjesečnu suradnju na albumu, postao članom benda. Dus je svoj doprinos albumu dao i kao glazbenik svirajući klavijature – klavir, Wurlitzer, melodiku i vrlo rijedak instrument – Hohnerov Pianet.
Koncertna premijera albuma najavljena je za četvrtak, 7.11. u zagrebačkom klubu Boogaloo, gdje nas, uz nove pjesme očekuje Sacherov glazbeni presjek od vremana Haustora i Vještica. U ovoj glazbenoj retrospektivi i novitetima s albuma “Biser, ambra, jantar”, za svirku uživo Sacher nam, i nakon 40 godina glazbene karijere priprema svoj prepoznatljiv Sacher-Pop – “Slojevit, smrtonosno ozbiljan, a vedar, kao kad iziđe sunce nakon kiše, dok je još sve natopljeno.”