30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Siromaštvo nije izbor, a pravilna podrška može donijeti promjene

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Udruga mladi protiv gladi osnovana je u listopadu 2012. godine na inicijativu skupine mladih ljudi vođenih kršćanskim načelima na temelju kojih postojano djeluju s jednostavnom idejom da svatko od nas može pružiti ruku pomoći onima kojima je to najpotrebnije.
Suradnja s obiteljima koje su se suočavale s teškim ekonomskim izazovima i pojedincima koji su bili zaboravljeni od društva pokazala nam je da siromaštvo nije izbor, ali vjerujemo da pravilno usmjerena podrška i zajednički napori mogu donijeti značajne promjene. Svaki trenutak proveden s našim korisnicima podsjeća nas na važnost našeg rada i potiče nas da nastavimo”, kaže predsjednica Jelena Božić.
Socijalna samoposluga, kao njihov prvi projekt ušla je u jedanaestu godinu rada. Osnovana je 2013. godine s ciljem prikupljanja i podjele hrane i higijenskih potrepština najsiromašnijim građanima iz cijele županije, a snabdijevaju više od 1000 socijalno ugroženih obitelji. Donacije su im potrebne tijekom cijele godine, a naročito su dobrodošle u vrijeme blagdana.
Ove godine, kao i prijašnjih, za Uskrs su pristizale donacije od škola, vrtića, poduzetnika te građana, kao i donacije Županije i Grada Vinkovaca. Njihova podrška uvelike olakšava naš rad, te smo na tome izuzetno zahvalni”, ističe voditeljica Ureda udruge Ivona Bujanić.
Udruga se ponosi još nizom drugih projekata. Trenutačno aktualan je program “Osvijetljen put” koji sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ovaj 36-mjesečni program započeo je s provedbom 1. lipnja 2023. godine, a nositelj je Udruga Mladi protiv gladi, uz partnere Grad Vinkovci, udrugu Klupko i Hrvatski zavod za socijalni rad.
Cilj ovog programa je razvoj i unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje suradnje civilnog društva, ustanova socijalne skrbi i lokalnih vlasti. Kroz program planira se osigurati pristupačnost socijalnih usluga prema stvarnim potrebama ciljane skupine. Program obuhvaća niz radionica, uključujući one za podršku obiteljima u riziku od siromaštva, jačanje socijalnih vještina za mlade te radionice za socijalno uključivanje mladih.
I ovom prilikom iz udruge pozivaju na donaciju Socijalnoj samoposluzi.
Jer i jedno ulje ili brašno čini razliku u životu naših najugroženijih građana, a zajedničkim snagama možemo postići velike stvari!”, poručuju iz Udruge Mladi protiv gladi.
Reći ćemo i to kako se osim hrane i higijenskih potrepština donirati može i uplatom na žiro račun: IBAN: HR3523400091111018005.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno