Kao vrsni operator na protuoklopnim raketama tipa 9M14 Maljutka Andrija Andabak izrastao je u jednog od najvećih junaka Domovinskoga rata s 32 uništena oklopa

Vojnička vještina Andrije Andabaka fascinirala je i njegove suborce i sve druge branitelje koji su imali priliku upoznati ga

Dostojanstveno, s puno tuge, ali i uz neizmjeran ponos, obitelj, supruga Nada i sinovi Marko i Stjepan s obiteljima, i ove se godine na dan njegove pogibije posebno prisjećaju voljenoga supruga i oca Andrije Andabaka, heroja Domovinskoga rata.

Nuštarac Andrija Andabak (1956.-1992.), od prvoga dana uključio se u obranu domovine te je kao vrsni operator na protuoklopnim raketama tipa 9M14 Maljutka izrastao u jednog od najvećih junaka Domovinskoga rata. Priznato mu je uništavanje 32 oklopa, od čega 30 tenkova, a njegovo ime danas nosi priznanje OS RH za uništavanje tri i više oklopa. Poginuo je 7. srpnja 1992. u Posavini kada mu je otkriven položaj nakon što je uništio svoj posljednji oklop, T-84. Posmrtno unaprijeđen je u čin bojnika, a potom i pukovnika, odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.

Upravo je obitelj ta koja ustrajno čuva spomen na Andriju, kako kažu, zaboravljenoga heroja, koji živi u srcima supruge Nade i sinova Stjepana i Marka, koji uspomenu na svoga oca prenose svojoj djeci, ali drže i kako bi i sva druga djeca i mladi u Hrvatskoj puno više trebali znati o Andriji Andabaku i svim drugim herojima, o hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu.

S 35 godina zaustavljao oklopnu silu JNA, jedne od najvećih vojnih sila u Europi

“Ono što je meni sada fascinantno je to što smo brat i ja trenutno u nekim godinama u kojima je naš otac bio kad je bio rat i imamo po dvoje djece, kao što je on imao kada je bio rat. Jednostavno me fascinira što je on, u nekim mojim godinama bio toliko zreo i što je u tom teškom ratnom vremenu tako vodio brigu o svojoj obitelji i tako spremno stao u obranu domovine i pri tom još i napravio to što je napravio i postao istinski heroj. Sve ove godine razmišljam o tome što je on učinio i čini mi se nestvarno. Ako je 32 oklopa zaustavio, to znači da se susreo sa stotinama njih i s još niz drugih ratnih neprilika. To je nešto što ja ne mogu ni zamisliti. Znači s 35 godina on je zaustavljao tu oklopnu silu Jugoslavenske narodne armije, tada, mislim, treće vojne sile u Europi”, ističe Stjepan Andabak.

O taktici i borbenom djelovanju Andrije Andabaka predaje se i na West Pointu

A ta Andrijina vojnička vještina fascinirala je i njegove suborce i druge branitelje koji su imali priliku upoznati ga, ističe Marko Andabak. “Kroz cijelo ovo vrijeme uvijek iznova srećemo neke nove ljude koji su poznavali našega oca, koji su se sreli s njim u nekoj situaciji i uvijek su to pozitivni komentari o njemu kao čovjeku i divljenje prema njemu kao vojniku. Kroz priče tih ljudi, kao što je, primjerice Ivan Anđelić, zvani Doktor, s kojim sam se nedavno sreo, kao i brojnih drugih hrvatskih branitelja, mi uvijek iznova, i nakon 27 godina, doznajemo nešto više o svom ocu, a sve što čujemo može nas samo činiti ponosnima, kao što nas, između ostaloga, čini ponosnima i to da se i danas na prestižnoj Vojnoj akademiji West Point u SAD-u, predaje o taktici i borbenom djelovanju Andrije Andabaka”, ističe Marko Andabak.

A mnogi su i danas pokazali koliko cijene Andriju Andabaka. Obitelji su se kod posljednjeg počivališta heroja na Mjesnom groblju u Nuštru Andrijini pridružili suborci iz 109. vinkovačke brigade i drugi branitelji koji ga se uvijek sjećaju, a počast legendarnom “lovcu na tenkove” odali su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Republike i savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić, visoko izaslanstvo Oružanih snaga RH, predstavnici Vukovarsko-srijemske-županije, Općine Nuštar, Grada Vukovara, braniteljskih i stradalničkih udruga i drugi.

Molitvu je predvodio nuštarski župnik Slavko Vranjković, koji je potom služio i spomen misu u crkvi Duha Svetoga u Nuštru.

Jubilarni 25. memorijalni malonogometnit turnir ove godine u Vinkovcima

Zbog nemogućnosti održavanja tradicionalnog memorijalnog malonogometnog turnira u Nuštru, obitelj je zamolila za pomoć gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića te je dogovoreno da se ovogodišnji, jubilarni, 25. turnir održi u Vinkovcima. Tako će biti očuvana tradicija ovog sportskog događaja u čast Andriji Andabaku, a turnir će biti održan danas u vinkovačkom parku Lenije na futsal igralištu kod bazena s početkom u 15 sati. Prijave su od 14 sati na mjestu održavanja turnira, a broj ekipa je ograničen.