2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Sjećanje na mađarsku borbu za samostalnost

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Mađarsko kulturno umjetničko društvo Vinkovci danas je obilježilo sjećanje na Mađarsku revoluciju 1848. godine – događaj koji je od iznimne važnosti za mađarski narod jer predstavlja borbu za samostalnost i nezavisnu državu. Prigodan program okupio je nekolicinu vinkovačkih Mađara, članova Udruge i zainteresiranih građana koji su imali priliku malo bolje se upoznati s ovim nacionalnim praznikom te poslušati tradicionalne mađarske pjesme.

“Mađarska revolucija tradicionalni je mađarski praznik, a važna je jer se narod 15. ožujka 1848. godine prvi put pobunio protiv Habsburgovaca te je Beču postavio 12 uvjeta kojima su se tražile veće građanske slobode i šira nacionalna, posebice gospodarska, samostalnost. Jedan od vođa bio je Petofi Sandor, ali i Kossuth Lajos. “Nažalost, uz pomoć ruske vojske, revolucija je jednostavno ugašena, a revolucionari su napustili Mađarsku. Međutim, to je danas nacionalni praznik u Mađarskoj, tako da i mi koji živimo izvan svoje matične zemlje obilježavamo taj dan“, pojasnila nam je Marica Ač, tajnica Društva.

Mađarsko kulturno umjetničko društvo Vinkovci osnovano je 2012. godine i trenutno broji 65 članova. To su ponajviše Mađari iz grada Vinkovaca, ali okuplja i sve one koji vole mađarsku glazbu i baštinu. U Društvu postoje sekcije – osim zbora „Zlatni klas“, postoji i etno sekcija te gastro sekcija, a u Vinkovcima su postali prepoznatljivi po svojim izlaganjima tradicionalnih kolača, jela i ručnih radova.

Položaj Mađara u Vinkovcima je vrlo dobar, tvrdi Ekatarina Nadudvari Wagner, predstavnica mađarske nacionalne manjine u Vinkovcima, a kroz godine se u gradu razvilo upravo ono što i treba biti. “Suradnja s gradom je dobra i već godinama podržavaju različite manifestacije. Udruga se oblikovala onako kako treba, članovi su aktivni, putuju, nastupaju i sudjeluju na različitim manifestacijama. Mogu se samo pozitivno izraziti i dati lijepo mišljenje kako se to kroz godine razvilo. I s mađarske strane potiču Udrugu na rad, a financijska sredstva nam pristižu s obje strane, tako da Udruga može nesmetano raditi onako kako je zamislila i kako želi“, istaknula je Wagner.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno