24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Sjećanje na naše pale heroje

Više od autora

- vl promo-


Danas se prisjećamo 2. svibnja 1991. godine i tragedije koja je taj dan zadesila vinkovački kraj, kada je u Borovu selu mučki ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika. Memorijal je započeo jutros polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća uz prigodnu molitvu kod Spomen obilježja ispred sjedišta policijske uprave u Vinkovcima, nastavlja se komemoracijom kod Spomen obilježja u Borovu i svetom misom za poginule redarstvenike u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, a u popodnevnim satima na rasporedu su i atletske utrke na Stadionu Cibalije. Popratni sportski programi održavat će se u sklopu Memorijala do 24. svibnja u Vinkovcima, Nuštru, Jarmini, Ceriću, Retkovcima i Vukovaru.

“Ovdje je sve započelo. Ispred ove Policijske uprave prije 28 godina i zato ovdje započinjemo memorijal Dvanaest redarstvenika, opet ispred ove Policijske uprave. Danas najprije polažemo vijenac, i zapalimo svijeće, prisjetimo se naših kolega, tu ispred Uprave, odakle su oni 1991. godine otišli na svoju zadaću. U ovoj Policijskoj upravio poginuo je 91 policijski službenik i 10 ih se vodi nestalih za ovu našu domovinu Republiku Hrvatsku. Nažalost, tih dvanaest redarstvenika su među prvima koji su stradali prilikom stvaranja naše neovisne slobodne Republike Hrvatske. Najmanje što možemo je to da ih se prisjećamo, da održavamo sjećanje na njih, da položimo vijence, zapalimo svijeće i kažemo im pokoj im vječni”, rekao je prilikom polaganja vijenaca kod Spomen obilježja ispred sjedišta Policijske uprave u Vinkovcima načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular.

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća prisustvovao je i vinkovački gradonačelnik, koji je ovom prigodom istaknuo: “Danas odajemo počast našim redarstvenicima. Sjećamo se dvanaest naših heroja koji su nažalost svojim životima platili cijenu naše slobode, ali isto tako označili na određen način početak Domovinskog rata i onog svega što će se događati u budućem vremenu. Danas se prisjećamo tog trenutka koji ne smijemo nikada zaboraviti. On je bio najbolji pokazatelj kako će to sve skupa izgledati, kako će izgledati Domovinski rat, da neće nimalo lak, da neće biti rat koji će poštivati određena pravila, nego da će stvarno biti jedan jako težak period za hrvatski narod gdje smo s mladim životima morali stati na obrambenu crtu naše Domovine i tako platili cijenu slobode”.

Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika ubijena su 2. svibnja 1991. godine, iz zasjede, uslijed akcije spašavanja dvojice svojih kolega, koje su u noći s 1. na 2. svibnja 1991., tijekom redovite policijske ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Ovaj krvavi događaj, nakon pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, označio je neslužbeni početak Domovinskog rata. Postalo je jasno da će upravo istočna Slavonija biti jedno od najvećih poprišta krvavih ratnih sukoba. Nakon neuspjelih pregovora na teren je 2. svibnja oko podneva izašlo 30 pripadnika Vinkovačke policijske uprave. No u središtu sela na njih je otvorena vatra iz pušaka i snajpera s prigušivačima te tromblonskim protupješačkim minama. Napadnuti su policajci ipak uspjeli organizirati obranu i vezom zatražiti pomoć, koja je počela stizati iz Vinkovaca i Osijeka. I dok osječka jedinica nije uspjela ući u selo iz smjera Dalja zbog postavljenih barikada, vinkovačka je ušla, ali je upala u zasjedu. Borba je trajala dva i pol sata, sve do trenutka kad je u selo ušla kolona od sedam oklopnih transportera JNA. Dvojica prethodne noći zarobljenih policajaca prebačena su tijekom borbi u Novi Sad ali su, srećom, vraćeni u Osijek još iste večeri. Nažalost, u borbi su toga dana ubijeni hrvatski policajci: Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.), a 23 policajaca su ranjena.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno