6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Sjećanje na žrtvu Bogdanovaca u Domovinskom ratu

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima i civilima u Bogdanovcima danas su državna i vojna izaslanstva, izaslanstva lokalnih vlasti, braniteljske i stradalničke udruge te suborci, rodbina i prijatelji obilježili 29. obljetnicu stradanja u Domovinskom ratu. Tijekom tromjesečne obrane Bogdanovaca od višestruko nadmoćnijeg agresora, preko kojih je “kukuruznim putem” Vukovar bio povezan sa slobodnim hrvatskim područjem u Nuštru, poginulo je 133 branitelja i civila među kojima 89 mještana Bogdanovaca.

Sudionike skupa pozdravio je načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun pozvavši okupljene da žive živote dostojne poginulih u obrani Bogdanovaca i kazavši kako je u Bogdanovcima u Domovinskom ratu poginulo 10 posto tadašnjeg stanovništva toga sela.

Obilježavanje sjećanja na žrtve Bogdanovaca započelo je svetom misom zadušnicom za sve poginule, ubijene i nestale mještane Bogdanovaca u crkvi  sv. Leopolda Bogdana Mandića, nakon čega su na Trgu dr. Franje Tuđmana položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim, ubijenim i nestalim mještanima Bogdanovaca. Također, upriličen je i posjet Spomen domu Bogdanovci. Tom prigodom, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić osvrnuo se na noviju povijest istaknuvši kako hrvatski narod posebno pamti one slavne događaje i pobjede koji su bili presudni za konačno oslobođenje naše Domovine, kao i na dane tuge, jer niti jedna pobjeda u ratu nije moguća bez svih onih ljudi, pa tako i mještana Bogdanovaca, koji su bili spremni žrtvovati svoje živote za konačnu pobjedu. “Neka nas imena i žrtve poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i stanovnika Bogdanovaca uvijek podsjećaju kako je današnja sloboda skupo plaćena”, rekao je ministar, naglasivši kako je uvjeren da je mnogima teško s obzirom na činjenicu kako za ove strašne zločine u Bogdanovcima još uvijek nitko nije odgovarao, ali kako svi zajedno moramo vjerovati u demokratske i neovisne državne institucije.

Također, naglasio je kako ova Vlada poduzima sve mjere kako bi pronašla i zadnju nestalu osobu i u tome nikada neće posustati. “Da bi to postigli potrebna je dobra suradnja i otvoren dijalog s drugom stranom. Nećemo stati i u tome se nećemo umoriti”, poručio je.

Izaslanik Predsjednika RH ujedno posebni savjetnik Predsjednika RH za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković podsjetio je na 89 poginulih mještana Bogdanovaca i 40 branitelja iz svih dijelova Hrvatske. “Ovo mjesto o čijoj se hrabrosti danas možda i premalo govori, postalo je početkom Domovinskog rata simbol otpora neprijatelju”, rekao je Mareković poručivši kako žrtva mještana i mjesto Bogdanovci nisu bili pad i poraz nego oaza i svjetionik, jedan od stupova Grada Vukovara i istoka Republike Hrvatske koji se ne smiju zaboraviti. Podsjetivši na 1991. godinu i žrtvu mještana Bogdanovaca koji se okupili sa željom da pomognu obrani Republike Hrvatske, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Šarić, istaknuo je pak kako smo upravo zbog njih dužni graditi i stvarati bolju Hrvatsku. “Zbog najvećih ljudi, hrabrih sinova Hrvatske, dužni smo čuvati uspomenu na poginule i ubijene hrvatske branitelje te prenositi sjećanja i na mlađe generacije”, poručio je Šarić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno