7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Sjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore VUkovar

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na 9. sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Vukovar održanoj 1. listopada predstavljeni su rezultati poslovanja gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije u 2019 godini.
Prema podacima iz završnih izvještaja, stoji u izvješću HGK-ŽK Vukovar, gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije u 2019. godini ostvarilo je rast od 3,7% u odnosu na prethodnu godinu. Tvrtke su ostvarile ukupnu konsolidiranu dobit od 604 milijuna kuna što je pad od 14,6% u odnosu na 2018. U istom razdoblju broj zaposlenih u tvrtkama povećan je sa 17.842 (2018. godina) na 20.139 uposlenih, odnosno porastao je za 12,9 %. Najznačajnije djelatnosti prema ostvarenom ukupnom prihodu 2019. godini su opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, potom prerađivačka industrija, trgovina na veliko i na malo, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo te građevinarstvo.
Izvoz tvrtki s područja Vukovarsko-srijemske županije iznosio je 6,6 milijardi kuna što je smanjenje za 12,7% u odnosu na prošlu godinu. Investicije tijekom 2019. godine iznosile su 357 milijuna kuna što je povećanje za 43,35%, a najviše su investirale tvrtke u djelatnostima opskrbe vodom i komunalnih djelatnosti,  poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo te prerađivačka industrija.
Jedna od točaka dnevnog reda, navodi se, bila je i dodjela priznanja plaketa Zlatna kuna, na kojoj su članovi Gospodarskog vijeća donijeli odluku o dodjeli plaketa Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama Vukovarsko-srijemske županije za 2019. godinu i to u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki. Priznanja za najuspješnije tvrtke bit će uručena nagrađenima na sjednici Gospodarskog vijeća koja će biti organizirana sredinom prosinca.
Predsjednica gospodarskog vijeća Vinka Ivanković izvijestila je o radu Partnerskog vijeća i usvojenim strateškim projektima za našu županiju, a direktor ŽK Vukovar Ivan Marijanović dao je kratki osvrt na poslovne razgovore s delegacijom iz Bugarske koja je početkom tjedna posjetila našu županiju.
Također, nazočni su još jednom dobili informacije o projektu Digitalna komora i pozvani su da se uključe i intenzivno koriste sve prednosti koje im ova platforma pruža, od ažurnih podataka o poslovnim subjektima, preko brojnih javnih ovlasti, do sajmova i edukacija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno