U Školskom mednom danu s hrvatskih pčelinjaka ove godine sudjeluju 822 škole diljem Republike Hrvatske, 35.806 učenika prvih razreda te 231 odabrani pčelar.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka program je Vlade Republike Hrvatske koji je prvi puta održan krajem prošle godine i koji je polučio veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola, u kojima se program provodi budući da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati njihove prehrambene navike s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani. Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka danas je obilježen i u vukovarskoj Osnovnoj školi Antuna Bauera, koju je tom prilikom posjetila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nakon uvodnih točaka učenika te obraćanja, učenici su zajedno s ministricom provjerili u aplikaciji za potrošače dobivenu Nacionalnu staklenku s medom te saznali sve važne informacije o medu pčelaru koji ga je proizveo.

Programom se provodi edukacija djece, ali i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu te se na taj način osigurava pomoć stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu, kao i promocija meda lokalnih proizvođača koji se pakira u Nacionalnu staklenku za med, u kojoj se nalazi isključivo med proizveden na hrvatskim pčelinjacima, označen naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Cilj Programa je također podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane te o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Čak 84% biljnih vrsta i 76% proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele. Posvećujemo se pčelarstvu, pčelarstvo je u Hrvatskoj tradicionalna poljoprivredna grana i ima veliki gospodarski značaj. Od Mednih doručaka i Školskog mednog dana koje održavamo diljem Hrvatske, zatim nacionalne staklenke za med te izmjena pravilnika o medu gdje smo odredili da se na pakiranju meda mora jasno označiti zemlja podrijetla, kao i Pravilnik o provedbi mjera nacionalnog pčelarskog programa od sljedeće godine, sve govori u prilog tome da radimo dobar posao”, istaknula je ovom prilikom ministrica Vučković.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je i Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine koji će omogućiti bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te stvoriti uvjete za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru.

Program se izrađuje svake tri godine za naredno trogodišnje razdoblje, a za njegovu provedbu predviđena su ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna, od čega 50% osigurava EU proračun.