Nakon uspješno provedenoga projekta “Take Care!”, usmjerenog na stare i nemoćne, palijativne bolesnike i osobe s invaliditetom, Udruga osoba s invaliditetom Bubamara Vinkovci, nositelj je još jednog projekta na istom tragu. Riječ je o projektu “Support Life”.

Iako je ljeto i vrijeme odmora Udruga osoba s invaliditetom Bubamara Vinkovci kontinuirano provodi svoje projektne aktivnosti. Tako se zahuktava i projekt “Support Life”, čija je predimplementacijska radionica održana u svibnju u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Zagrebu, a krajem srpnja u Šapcu je održana uvodna konferencija ovog dvogodišnjeg projekta, koji se realizira kroz program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, a financira sredstvima EU kroz II. poziv Interreg IPA CBC Croatia – Serbia 2014. – 2020. Cilj projekta je pružanje zdravstvenih i socijalnih usluga za stare i bespomoćne osobe, palijativne bolesnike te osobe s invaliditetom u ruralnim i nerazvijenim delovima Mačvanskog okruga u Srbiji i Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatskoj. Vodeći partner projekta je Udruga osoba s invaliditetom Bubamara Vinkovci, a ostali partneri su: Dom za starije i nemoćne osobe Ilok, Dom zdravlja “Dr. Draga Ljočić” Šabac i Caritas Šabac. Vrijednost projekta je oko 990 tisuća eura, od čega se 85 posto iznosa financira iz EU fondova, a riječ je zapravo o nastavku uspješno provedenoga projekta “Take Care!”, vrijednog također oko milijun eura.

Mobilni timovi i razvoj palijativne skrbi, zdravstvenih i socijalnih usluga

Kako ističe voditeljica projekta “Support Life”, Anđelka Krstić iz vinkovačke Bubamare, glavni je cilj podići pristupačnost i kvalitetu zdravstvenih i socijalnih usluga namijenjenih ciljanim skupinama kroz nastavak rada mobilnih timova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te razvoj palijativne skrbi, zdravstvenih i socijalnih usluga u Okrugu Mačva. Kroz planirane aktivnosti u sljedeće dvije godine projektom će biti obuhvaćeno 640 osoba u objema regijama. Aktivnosti uključuju mobilne timove sa zdravstveno-socijalnim uslugama koji će pružati potrebnu skrb bolesnima i nemoćnima u ruralnim područjima Vukovarsko-srijemske županije i Okruga Mačva. Također, u Domu za starije i nemoćne osobe Ilok predviđena je rekonstrukcija i adaptacija odjela za palijativno zbrinjavanje osoba u terminalnim fazama bolesti.

Suradnja i širenje mreže institucija uključenih u pružanje palijativne skrbi

Uz 640 osoba koje će kroz ovaj projekt dobiti skrb, bit će osigurana i edukacija za 100 osoba, a čime se želi unaprijediti osnovne vještine i kvalitetu rada zdravstveno-socijalnih radnika kroz kontinuirano usavršavanje. Nakon projekta “Take Care!” i novi projekt temelji se na suradnji partnera i širenju mreže institucija uključenih u pružanje palijativne skrbi, a međusobnim povezivanjem pružit će se dodatna sigurnost korisnicima u ruralnim područjima. “Velike su potrebe za takvim oblikom skrbi, posebno u ruralnim područjima i stoga smo i išli na mobilne timove. Njegovateljica, fizioterapuet, gerontodomaćice, psihijatar, psiholog, pružaju kombiniranu skrb osobama u ciljanoj skupini, a što je njihovim obiteljima velika pomoć i potpora”, ističe Anđelka Kristić.