Kontaktirajte nas

Glazba

Škrtice – Škrtice (2016.)

Objavljeno

-

Škrtice - Škrtice (2016) [cover]Ime je potpuno pogrešno jer su Škrtice itekako darežljivi kad je riječ o čvrstom beskompromisnom rocku raznih vrsta pa će stoga njihov debi album s 52 minute glazbe oduševiti svakoga tko voli, primjerice, Partibrejkerse.

Naime, Škrtice su beogradska supergrupa koju uz legendarnog Caneta, pjevača i tekstopisca Partibrejkersa, čine još i gitaristi Kole (Veliki prezir) i Boris (Jarboli), te kao ritam sekcija Boca (bas) i bubnjar Danilo iz sastava Straight Mickey And The Boyz. Udruživanje ove petorke donijelo je svake pažnje vrijedan rock album koji zbog činjenica da Zoran Kostić Cane i pjeva i piše tekstove u znatnoj mjeri podsjeća na Partibrejkerse, ali istodobno ima i dovoljno vlastitih aduta da bude album novog banda koji će nam, nadajmo se, usprkos svom imenu, još štogod ovakvoga darivati.

Debi album sastavljen je od deset pjesama koje s tekstualne strane predstavljaju daljnju vrlo uspješnu kritičku analizu svakodnevice u čemu je Cane već desetljećima majstor koji kroz kratku formu jednostavnih i efektnih stihova zna reći puno i biti oštar poput pravog angažiranog old school rockera.

Glazbeno je album zbirka pjesama idealnih za koncerte pa bi Škrtice zaista bilo dobro vidjeti na sceni jer ponuđena eksplozivna smjesa starinskog rhythm and bluesa, blues rocka, hard rock rifova, punka i novovalne žestine prošarane dobro odmjerenim trenucima psihodelije djeluje moćno i pokretački i to u svakom smislu, od želje za plesom do želje za promjenom svijeta i društvenih okvira o kojima Cane pjeva svojim glasom agresivnog propovjednika i nepomirljivog buntovnika.

Album otvaraju energičnom ali ne i prebrzom ‘Vreme’ koja nudi niz poetskih crtica o vremenu u kojem Škrtice žive: ‘u svojoj ambalaži živimo u laži… pravo jačeg, slabije muči… čekamo na dobro, zlo se nudi’ … i slični stihovi idealan su uvod za još jedan Canetov okršaj s rugobom svakodnevice. Slijedi čvrsta i žestoka, Partibrejkersima slična ‘Zaborava nema’ s porukom kako u takvim okvirima moraš paziti kako se ponašaš, da bi potom u pjesmi ‘Kulise’ usporili ritam, pustili basu da dominira sve do trenutka vrlo dobrih gitarističkih solo dionica, a kroz sve to probija se Canetov glas koji nam priča o neiskrenosti kojom smo okruženi i zbog koje paravani postaju pravilo: ‘prijavuljem nestanak čoveka’, pjeva Cane.

Škrtice - Škrtice (2016) [St]

‘Hit’ jest potencijalni hit i to ne zbog stihova poput ‘Ljudi ne žele istinu da čuju, zbog nje razapinju i pljuju’, već stoga što je riječ o razigranom blues rocku s puno dobrih solaža.

‘Horizonti’ na tren usporavaju agresivni ritam, ali i dalje nude istu količinu energije i kritike, što je idealan uvod za jednu od ponajpoljih pjesama albuma, sjajnu ‘Paranormalno’ koja u cjelini nudi onaj poznati Canetov kafkijanski osjećaj kaosa i stalne prijetnje.

‘Moja ljubav je teška’ sa žestokim hard rock rifovima nudi duh šezdesetih i Zeppelina iz zlatnog doba rocka, a zbog ljubavne tematike i radiofoničnosti potencijalni je radijski i svakako koncertni hit.

‘Mudrolije’ su najduža pjesma albuma koje niz kritika stvarnosti prenose kroz podosta psihodelije uokvirene čvrstim hard rock temeljima i masivnim zvukom.

‘Vazduha’ brzinom, poletnošću, energijom, plesnošću i stihovima možda i najdirektnije od svih pjesama Škrtica prizivaju Partibrejkerse, a završna ‘Tik tak’ po mnogočemu je najkompleksnija pjesma albuma i odličan izbor za kraj jer kroz nju Cane iznova traži aktivan odnos prema životu i stvarnosti, upozoravajući kako, ako ne dođe do promjene, ‘svi zajedno odlazimo u mrak’. Kad u zadnjoj sekundi pjesme priču zaključi s ‘tak’ jasno poručuje kako je bomba eksplodirala ili će to učiniti za koji trenutak.

A tu bombu, ako će već eksplodirati, ugodnije je čekati uz Škrtice i njihov čvrsti beskompromisni rock koji iznova i iznova potvrđuje kako rock nije mrtav. Naprotiv. Dok je ovakvih grupa bit će i magije rocka. [Marko Krmpotić, Novi list, 29.12.2016.]

Popis pjesama: Vreme / Zaborava nema / Kulise / Hit / Horizonti / Paranormalno / Moja ljubav je teška / Mudrolije / Vazduha / Tik-Tak

Izdavač: Lampshade Media, 2016.

ŠKRTICE: ZABORAVA NEMA [2016]

Glazba

29.7.2016. | The Chris Robinson Brotherhood: Anyway You Love, We Know How You Feel

Objavljeno

-

Napisao/la

    252 pregleda

Foto: Jay Blakesberg

Na današnji dan, 29. srpnja 2016. godine The Chris Robinson Brotherhood objavljuju album pod naslovom “Anyway You Love, We Know How You Feel” (Silver Arrow records).

Premda će ga mainstream publika uvijek pamtiti prije svega kao vođu The Black Crowesa, karijera Chrisa Robinsona kasnijih se godina ispreplela na više kolosijeka. Osim u sklopu matične grupe, vodio je i projekt New Earth Mud, te noviji The Chris Robinson Brotherhood.

“Anyway You Love, We Know How You Feel” album je kojim još jednom pokazuje kako se fokus Robinsonovih utjecaja odavno premjestio iz područja Rolling Stonesa i grupe The Faces na teren grupe Grateful Dead iz njihovog blagog, omamljenog ali melodičnog razdoblja sredine 1970-ih; elestično strukturirane skladbe u prosjeku traju između pet i šest minuta. Podatak da je Robinson u postavi svojeg pratećeg benda angažirao odličnog kantautora i gitarista Neala Casala dovoljno govori o njegovom autoritetu i tadašnjoj snazi – barem kad se govori o suvremenoj američkoj jam-rock sceni.

A ona je uvijek malo pomaknuta od srednje struje, što znači da će Robinson i dalje, zajedno sa svojom verzijom klasičnog rocka – pomiješanog s osunčanim countryjem i suptilnim funkom – funkcionirati isključivo kao miljenik upućenih.

Dani slave su iza njega, ali on zato glazbu doživljava kao užitak i gotovo ništa više. A to je u svijetu korporativnih imperativa dragocjena vrlina. (Denis Leskovar, hifi media)

Popis pjesama: 1. Narcissus Soaking Wet | 2. Forever As The Moon | 3. Ain’t It Hard But Fair | 4. Give Us Back Our Eleven Days | 5. Some Gardens Green | 6. Leave My Guitar Alone | 7. Oak Apple Day | 8. California Hymn

Nastavi čitati

Glazba

28.7.1986. | R.E.M. – Lifes Rich Pageant

Objavljeno

-

Napisao/la

    341 pregleda

Foto: Chris Carroll/Corbis via Getty Images

Bilo je sasvim jasno da su R.E.M. došli do novog poglavlja – utopiti se u manirizmu ili ponovno zaplivati u neku novu, neistraženu vodu. Povukli su sasvim neočekivani potez angažiravši Don Gehmana, producenta u ono vrijeme mega- popularnog John Cougar Mellencampa koji je potpuno promijenio njihov odnos prema radu u studiju. S komercijalnog aspekta Gehman je bio apsolutni protivnik produkcijske sofistikacije, kompliciranosti i nečistog zvuka.

Na današnji dan 28. srpnja 1986. godine izlazi im četvrti studijski album “Lifes Rich Pageant” koji su najavili pjesmom “Swan Swan Humignbird” (soundtrack), a dotadašnju publiku iznenadili jasnim, potpuno razumljivim vokalom, čvrstim i žestokim gitarama i tipičnom “middle of the road” produkcijom. Sve pjesme su bile dinamične, upravo rock and roll kakav do tada nisu snimili, a album je bio u studijskom i kompozitorskom pogledu briljantno odrađen.

Na vrlo domišljat način su izbjegli zamci šablona i potpuno odagnali kritičarske predrasude oko možebitnih utjecaja. Više ih nitko nije mogao uspoređivati ni s poplavom britanskih sastava (Housemartins ili The Smiths) ili s tradicionalnim folk- rock izvođačima, već je bilo jasno da su R.E.M. u stvari iz svojeg malog i opskurnog Athensa i undergrounda zahvaljujući svojem radu postali jednim od glavnih protagonista u svijetu rock and rolla.

Album se prodao u neočekivanih 500.000 komada, a na sve strane su počele frcati gomile priznanja: “…grupa desetljeća, glasnogovornici nove američke r’n’r kulture, najvažnija generacijska rock grupa, uz The Rolling Stones, The Who i U2 najvažniji band u povijesti rocka…”. Album je dosegnuo 21. mjesto američke i 43. mjesto britanske ljestvice te iznjedrio singlove “Fall On Me” (US#94) i “Superman”. (Horvi, terapija.net)

R.E.M. su djelovali kao kvartet u sastavu Michael Stipe (vokal), Peter Buck (gitara, bendžo), Mike Mills (bas) i Bill Berry (bubanj).

Popis pjesama: Begin The Begin | 2. These Days | 3. Fall On Me | 4. Cuyahoga | 5. Hyena | 6. Underneath The Bunker | 7. The Flowers Of Guatemala | 8. I Believe | 9. What I We Give It Away? | 10. Just A Touch | | 11. Swan Swan H | 12. Superman

Nastavi čitati

Glazba

Nick Mason’s Saucerful of Secrets u sklopu odgođene turneje u svibnju 2022. u Zagrebu!

Objavljeno

-

Napisao/la

    441 pregleda

Foto: Nick Mason fb promo

Legendarni Nick Mason, osnivač, autor, bubnjar i najdugovječniji član velikih Pink Floyda sa supergrupom Nick Manson’s Saucerful of Secrets na svjetske pozornice vraća revolucionarni zvuk ranih albuma Pink Floyda, benda koji je promijenio tijek glazbene povijesti – posebno glazbeno putovanje u sklopu odgođene turneje održati će se u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma 31. svibnja 2022. godine!

Stvorivši jedinstven i neponovljiv zvuk Pink Floyda koji se najčešće opisuje kao art rock ili progressive rock, Nick Mason je s kolegama iz benda, Roger Watersom, David Gilmourom, Richard Wrightom i Syd Barrettom postao glazbeni besmrtnik i jedan od najznačajnijih glazbenika 20. stoljeća. Utjecaj Pink Floyda je ogroman,  a neka od najvećih imena inspirirana  Pink Floydima su David Bowie, U2, Queen, Radiohead, Kraftwerk, Tool, Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins itd.

Nakon što je 2016. kurirao hvaljeni box set “The Early Years 1965-1972” posvećen ranim psihodeličnim radovima kultnog benda, Nick Mason odlučio se za punokrvni povratak na scenu nakon povijesnog nastupa u sklopu humanitarnog Live 8 koncerta koji je 2005. godine posljednji put okupio sve živuće članove Pink Floyda. Za razliku od bendovskih kolega Davida Gilmoura i Rogera Watersa čije se ekstenzivne turneje fokusiraju na kasnije radove Pink Floyda, njihove solo radove te izabrane klasike iz rane faze Pink Floyda, Nick Mason’s Saucerful of Secrets vraća se najinovativnijoj fazi Pink Floyda te donosi koncertnu interpretaciju albuma od “The Piper at the Gates of Dawn” do “Obscured by Clouds” izvodeći isključivo pjesme Pink Floyda. S obzirom da se radi o presjeku od sedam albuma Pink Floyda od ukupno 15 studijskih izdanja, Nick Mason publici nudi najekstenzivnije koncertno iskustvo jednog od najznačajnijih i najvećih rock bandova svih vremena. Riječima samog Nick Masona, Saucerful of Secrets njegovo je vraćanje omiljenim pjesmama na koje je ponosan.

U novom projektu, u želji da “uhvati duh vremena”, Nick Mason okuplja vrhunske glazbenike u supergrupu, kao što su Gary Kemp (Spandau Ballet), Guy Pratt (basist Pink Floyda nakon Watersa), Lee Harris (Ian Dury & the Blockheads) i Dom Beken (The Orb, Transit Kings) koji autentično i vitalno reinterpretiraju najizazovnije, najproduktivnije i najinventivnije godine Pink Floyda. Publiku očekuju vrhunske izvedbe klasika koji su trajno obilježili suvremenu povijest glazbe – “A Saucerful of Secrets”, “One of These Days”, “Astronomy Domine”, “Let There Be More Light”, “Green Is the Colour”, “Set the Controls for the Heart of the Sun”, “Lucifer Sam”, “Arnold Layne”, “Bike”, “Fearless”,  i dr. Nakon ekskluzivna četiri nastupa u Londonu u svibnju 2018. godine, uslijedila je, odmah po objavi rasprodana, europska i sjevernoamerička turneja koja je zvuk ranih Pink Floyda dovela na neke od najprestižnijih pozornica u svijetu – od slavljeničkog koncerta u londonskom Roundhouseu, pariške Olympije, filadelfijske Metropolitan Opera House, antičkih amfiteatara u Lyonu i sicilijanskoj Taormini, sve do najavljenih nastupa u berlinskom Tempodromu i londonskom Royal Albert Hallu odgođenih za proljeće 2022. Financial Times najbolje je sažeo što Nick Mason’s Saucerful of Secrets uživo jest – “…posve izvanredan i radostan koncert, i podsjetnik na to koliko su poseban i briljantan bend Pink Floyd bili… ako imate imalo interesa za Pink Floyd, ne smijete propustiti ovaj koncert…”

U sklopu odgođene ekstenzivne europske turneje u 2022., uz nastupe na nekim od najprestižnijih europskih pozornica, Nick Mason’s Saucerful of Secrets u organizaciji INmusic festivala dolazi i u Zagreb 31. svibnja 2022. godine. Na jedinstvenom koncertu u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma hrvatska publika imati će prilike čuti rijetko izvođene klasike Pink Floyda i zakoračiti u glazbenu eru, ovjekovječenu kultnim koncertnim filmom “Pink Floyd: Live at Pompeii”, koja je oblikovala i usmjerila čitave generacije glazbenika i publike.

Ulaznice za koncert Nick Mason’s Saucerful of Secrets dostupne su putem službenog INmusic festivalskog webshopa te u Dirty Old Shopu (Tratinska 18). Svi vlasnici prethodno kupljenih ulaznica za INmusic festival #15 mogu ostvariti 10% popusta na ulaznicu za koncert  Nick Mason’s Saucerful of Secrets putem e-mail zahtjeva na tickets@inmusicfestival.com do isteka zaliha.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 2 sata

S tržišta opozvane četiri vrste popularnih sladoleda i dvije vrste jogurta

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je o opozivu s tržišta četiri vrste Mars Wrigley sladoleda koje za hrvatsko tržište dobavlja Mars Hrvatska,...

Aktualnoprije 2 sata

Antikvarijat Libar

Ljeto je u svom puno jeku, uživamo u praznicima i danima bez škole. Iako možda u ovom trenutku još ne...

Aktualnoprije 2 sata

Ljekovita aronija Šušković iz jarminskog voćnjaka hit na tržnici

U potrazi za svježim namirnicama, gradska tržnica u Vinkovcima pravi je Eldorado. Od grincajga, svježeg tijesta, suhomesnatih i mliječnih proizvoda,...

Aktualnoprije 14 sati

30 godina Aljmaškog šlepa

Prije 30 godina prognanici Erduta, Dalja i Aljmaša protjerani su iz svojih domova i, tada jedinim mogućim putem – rijekom...

Aktualnoprije 15 sati

Početna tribina projekta „Unapređenje kvalitete života osoba treće životne dobi kroz poludnevni boravak“

Početna javna tribina zajedničkog EU-projekta Općine Ivankovo i Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci „Unapređenje kvalitete života osoba treće životne dobi...

Aktualnoprije 17 sati

Oblaganje prve vinkovačke dvokatnice na samom je kraju

Zbog još veće sigurnosti, a i kako bi oku bilo ugodnije, u tijeku je oblaganje kompletne zgrade s oslikanim panelima...

Aktualnoprije 18 sati

Otvoreni Balkan po uzoru na Schengensku zonu

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i...

Aktualnoprije 20 sati

Mjere se produžuju do 15. kolovoza

Nacionalni je stožer Civilne zaštite do 15. kolovoza produžio mjere koje se tiču obveznog nošenja maski, trgovina, javnog prijevoza i...

Najčitanije