Građani Vinkovaca posljednjih su tjedana imali priliku uživati u skulpturama koje je u središnji gradski park za njih postavila udruga Arteco. Spomenuta udruga, kao što sam naziv kaže, spaja umjetnost i ekologiju u jedinstvenu priču.

Udrugu su osnovali petorica braće Pavletić, a osim stvaranja ručnih radova i umjetničkih skulptura od vinove loze i maslinovog drveta, za ciljeve su si postavili promociju kulturne baštine te obiteljskih i religioznih vrijednosti. Jedan od braće, Zoran Pavletić, istaknuo je upravo Bibliju kao nadahnuće za izbor navedenih materijala. U svojih 2 godine koliko postoje, Ecoart je okupio sedam članova, a za izradu skulpture prosječne veličine, kao što su izloženi konji u parku, potrebno im je otprilike mjesec dana. U nabavci neobičnog materijala trenutno im pripomaže vinarija Feravino. “Nas petorica svakodnevno radimo na skulpturama, osim nedjeljom i svetcima. Na jednu skulpturu ode gotovo puna auto prikolica loze probranih komada te oko tisuću do tisuću i dvjesto vijaka s kojim ih spajamo. Izrada ovakvih skulptura doista je skup i dugotrajan proces”, objasnio je Pavletić.

Osnova cijele priče proizlazi iz duge obiteljske tradicije, no kako je prisutan umjetnički talent sve su spojili u kreativnu priču. Ideja je došla sama od sebe, a prva skulptura bila je konj koji je privukao pozornost šire javnosti.

U izradi koriste zaštićenu čeličnu konstrukciju, a na nju postavljaju skulpture premazane različitim premazima koji im osiguravaju dugačak rok trajanja. Uz pravilno održavanje, skulpture mogu trajati vječno, a svaki se natruli dio može zamijeniti novim.

Svoje radove predstavili su diljem Hrvatske, a uskoro planiraju skulpture izložiti u inozemstvu, naime u Češkoj. Za vinkovačku publiku izabrali su skulpture autohtonih životinjskih vrsta koje su proteklih dana napustile gradski park, dok u prosincu za Malino pripremaju veliku Božićnu priču od 60-tak izložaka.