Skupština VSŽ godinu zaključila usvajanjem trećeg rebalansa proračuna

0
276
Posljednja sjednica Skupštine Vukovarsko-srijemske županije u ovoj godini održana je danas u u velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru.
Između ostaloga, vijećnici su prihvatili treći rebalans županijskog proračuna za 2019. godinu kojim je proračun zaključen s prihodom u iznosu od 871 milijun kuna i rashodom u iznosu od 891 milijun i 500 tisuća kuna uz višak prihoda u iznosu od 20 milijuna i 500 tisuća kuna.
“Sada na kraju godine možemo vidjeti da se 70 posto prihoda u proračunu odnosi na vlastite namjenske prihode proračunskih korisnika, a 30 posto je županijski proračun. Trećim izmjenama i dopunama proračun se smanjuje za 63 milijuna i 500 tisuća kuna, odnosno za 7,30 posto. To su izmjene i dopune tehničke naravi, a razlozi su uvrštavanje viška prihoda iz prijašnjih godina u iznosu od 28 milijuna kuna i ukidanje pozicije primitci o zaduživanju u iznosu od 35 milijuna kuna”, istaknula je Sandra Adžaga, pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija VSŽ.
Sandra Adžaga posebno je naglasila povećanje prihoda od poreza na dohodak.
“Ono što veseli, a što vidimo iz rebalansa u rebalans, povećavaju se prihodi od poreza na dohodak i to za 2 milijuna 880 tisuća kuna, povećavaju se i prihodi od zakupa i prodaje poljoprivrednih zemljišta u iznosu 900 tisuća kuna. S druge strane imamo smanjenje strateških projekata, koji će se realizirati u narednoj godini kao što su geotermalni izvori, agrotehnološki centar te drvno tehnološki centar”, istaknula je Sandra Adžaga.
Između ostaloga, Županijska skupština donijela je i Plan zdravstvene zaštite Vukovarsko-srijemske županije prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.
“Ovaj plan je slika zdravlja naše županije. Zauzeli smo stav da je plan strateški dokument koji neće sadržavati akcijske mjere, nego ćemo iz godine u godinu, kada se usvoji proračun Vukovarsko-srijemske županije i vidimo s kojim sredstvima raspolažemo, preko programa javnih potreba u zdravstvu financirati određene programe i mjere koji su u Planu zdravstvene zaštite postavljeni kao ciljevi”, istaknuo je David Vlajčić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo VSŽ.